Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treći visoki čelnik u 6 mjeseci

Španjolska potvrdila uhićenje vojnog zapovjednika ETA-e

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska policija uhitila je vojnog zapovjednika ETA-e, trećeg visokog čelnika naoružane baskijske separatističke skupine koji je uhićen u zadnjih šest mjeseci, objavila je u nedjelju španjolska vlada.

Tri postrojbe francuske specijalne policije uhitile su vojnog zapovjednika ETA-e Jurdana Martitegija u gradu Montauriolu u francuskim Pirenejima u subotu popodne, zajedno s vođom gerilske ćelije ETA-e Alexanderom Uriarteom, objavilo je španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova. Španjolska policija je sa svoje strane granice u subotu uhitila petoricu muškaraca i ženu pod sumnjom da pripadaju Uriarteovoj ćeliji. Španjolski ministar unutarnjih poslova Alfredo Perez Rubalcaba rekao je da još nije jasno je li Martitegi zapovjednik čitave ETA-e, ali njegovo uhićenje pokazuje da je organizaciju koja djeluje već 40 godina zahvatila kriza vođenja, uz sve veće podjele oko pitanja treba li položiti oružje.

Pročitajte i ovo Baskijska organizacija ETA (Foto: AFP) Uoči raspuštanja Baskijska organizacija ETA traži oprost od civila: "Prouzročili smo puno boli i nepopravljive štete" Slika nije dostupna Kraj terorističke organizacije? Francuska analizira oružje koje je ETA predala

'Unutarnji ustroj ETA-e poznavao je i bolja vremena', rekao je Rubalcaba na tiskovnoj konferenciji. "Njezina je jedina mogućnost da odustane od borbe, bilo da sama tako odluči ili da je mi na to natjeramo'. Martitegi (28) je kod uhićenja nosio pištolj, ali ga je predao bez otpora, kao i njegov osobni čuvar i Uriarte koji su također bili naoružani. Martitegi je preuzeo zapovijedanje ETA-om u prosincu, pošto je francuska policija uhitila prethodnog vojnog zapovjednika Aitzola Irionda zvanog Balak.

Balak je pak naslijedio Garikoitza Aspiazua Rubinu, poznatijeg pod nadimkom Čiroki koji je u studenome uhićen u blizini španjolske granice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene