Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Španjolska Vlada proglasila je izvanredno stanje i prijeti uhićenjem kontrolora leta koji su se naglo 'razboljeli'.


Zračni promet zatvoren je u petak navečer u cijeloj Španjolskoj nakon št kontrolori leta masovno nisu došli na posao zbog navodnih bolesti, prosvjedujući tako zbog najavljene djelomične privatizacije zračnih luka. Kontrolu nad zračnim prometom preuzela je vojska, javljaju agencije.

Vezani članci Sudar motora i auta Ovo se viđa samo u filmovima! Motociklist za dlaku izbjegao sigurnu smrt, pogledajte ovaj manevar! Andrej Plenković - 1 Plenković o susretu na Pantovčaku: "Jedina tema bila je nabava aviona. Zajedničko polaganje vijenaca? Ne moramo više o tome divaniti"

Španjolski ministar unutarnjih poslova Alfredo Perez Rubelcaba rekao je da će vlada proglasiti izvanredno stanje ako se normalne operacije u zračnom prometu ne uspostave u subotu te zaprijetio uhićenjima kontrolora leta koji su u štrajku, prenosi agencija dpa. Tijekom dana izvanredno stanje je i proglašeno.

Premijer Jose Luis Zapatero potpisao je uredbu kojom se odgovornost za nadzor nad zračnim prostorom prebacuje španjolskoj vojsci. Tom uredbom vlada želi natjerati kontrolore leta da se vrate na posao kako bi izbjegli optužbu i progon prema vojnom zakonodavstvu. Kontrolori koji se odbiju vratiti na posao suočavaju se s mogućnošću kazne do deset godina zatvora.

Agencija za upravljanje španjolskim zračnim lukama AENA objavila je da se oko 70 posto kontrolora u petak nije pojavilo na poslu. Mnogi od njih su prijavili da se bolesni ili da nisu u stanju raditi. Državni radio RNE javio je da je diljem zemlje otkazano 1800 letova.

Sindikat kontrolora leta, koji okuplja oko 2000 članova, već se mjesecima žali da nema dovoljno kontrolora i da oni previše rade, a štrajk je pokrenut pošto je Zapatero odobrio djelomičnu privatizaciju zračnih luka. Prema španjolskim zakonima kontrolori leta nemaju pravo na štrajk. (Hina)