Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Španjolci prosvjedovali protiv ETA-e

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolci su u nedjelju javno iskazali bijes i gorčinu nakon subotnjeg napada automobilom bombom u madridskoj zračnoj luci, koji se pripisuje ETA-i, što prema mišljenju promatrača umanjuje nade u postizanje trajnog mira u Baskiji, prenose agencije.

Nekoliko tisuća prosvjednika okupilo se u nedjelju u središtu Madrida i na trgovima drugih španjolskih gradova prosvjedujući protiv ETA-inih "ubojica", istodobno tražeći ostavku šefa španjolske socijalističke vlade Josea Luisa Rodrigueza Zapatera.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Eksplozija u Rijeci - 5 Bombaši iza rešetaka Serija eksplozija u Rijeci: "U blizini staklenih površina to je izuzetno opasno. Ti geleri ubijaju"

ETA je na ovaj način "prekinula" dogovor o prekidu vatre najavljenom u ožujku, u koji su mnogi polagali nade, očekujući okončanje nasilja u Baskiji.

Španjolski tisak jednoglasno je u nedjelju osudio oružanu
separatističku organizaciju, ocijenivši kako su na taj način
"razorili" nadu u mirovni proces. 

Pljuska socijalističkoj vladi još je snažnija s obzirom da je Zapatero nedavno prognozirao kako će se situacija u Baskiji poboljšati "u roku od godinu dana".

- Situacija je nažalost gora danas nego što je bila jučer, nevoljko je priznao u subotu, najavivši suspenziju mirovnog procesa pokrenutog nakon povijesne objave ETA-e o stalnom prekidu vatre 22. ožujka.

Poput Zapatera i njegovi su prethodnici uzalud pokušavali pregovarati s ETA-om, nastojeći okrenuti krvavu stranicu baskijskog terorizma započetu još u doba Franca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene