Obavijesti Video Pretražite Navigacija
3 astronauta sletjelo na ISS

Američka astronautkinja ovom će misijom postići rekord po broju dana američkih astronauta u svemiru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruska svemirska letjelica Soyuz, čiju posadu čine francuski, ruski i američki astronaut, sletjela je u subotu na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) gdje će astronauti biti u četveromjesečnoj misiji u orbiti, priopćila je NASA.

Njih troje - Francuz Thomas Pesquet, Rus Oleg Novitskiy i američka astronautkinja Peggy Whitson lansirani su u četvrtak iz kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu. Pesquet, (38) je početnik astronaut i saksofonist, te je prvi Francuz poslan na ISS od 2008. godine.

Novitskiy (45) je ruski pilot i veteran svemirske agencije Roscosmos a to mu je drugi boravak na ISS-u. Whitson (56) je pak iskusna američka astronautkinja i stručnjakinja biokemije, koja će ovom misijom postići rekord po broj dana koje je neki američki astronaut proveo u svemiru i tako premašiti rekord svog kolege Jeffa Williamsa od 534 dana u orbiti.

Whitson je ujedno i prva žena astronaut koja će dva puta biti zapovjednica svemirske postaje, nakon što je to prvi puta bila 2007. godine. Dolaskom troje astronauta broj posade u orbiti povećava se na šest, budući da osoblje ISS već čine Rusi Andrej Borisenko i Sergey Ryzhikov i Amerikanac Shane Kimbrough.

Ruski Sojuz trenutno je jedina kapsula kojom astronauti mogu doći do svemirske postaje, nakon što je 2011. ukinut američki program "Space shuttle". Cijena leta po sjedalu u Soyuzu, koji može nositi tri osobe u isto vrijeme, stoji 71 milijun dolara.

Na svemirskoj postaji, koja kruži oko Zemlje na visini od 400 kilometara, ljudi neprekidno žive više od 15 godina, tijekom kojih je kroz postaju prošlo više od 200 osoba iz 18 zemalja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene