Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sovjetski spomenik postavljen na vojno groblje u Tallinnu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sporan spomenik sovjetskim vojnicima, koji je u petak maknut iz središta Tallinna, postavljen je u ponedjeljak na vojnom groblju i odmah otvoren za javnost, rekao je glasnogovornik estonskog ministarstva obrane Aet Kukk.

Brončani kip visok 2,5 metra koji predstavlja vojnika Crvene armije, smješten je na posebno uređeno postolje.

Pročitajte i ovo Ilustracija entuzijazam je izblijedio Razočarenje među ukrajinskim časnicima za regrutaciju: "Jednoga će ih dana njihova djeca pitati što su radili za vrijeme rata" Spomenik voljenom automobilu - 3 Svi ga imali Imoćani na ulazu u grad postavljaju neobičan spomenik: Desetljećima je to bio simbol uspjeha

Službena svečanost inauguracije spomenika na novom mjestu biti će 8. svibnja, objavilo je estonsko ministartsvo obrane.

Odluka vlade da premjesti brončani spomenik iziazvao je prosvjede i nemire u kojima je u tri noći izgreda jedna osoba ubijena, više od 150 ozlijeđeno, a oko 1.100 njih privedeno. 

U ponedjeljak je u Estoniju stiglo izaslanstvo ruskih parlamentaraca kako bi smanjilo tenzije izbile na relaciji Moskva-Tallinn.

Inače, lijesovi dvanaest vojnika pronađeni su i šest ih je odmah otvoreno na mjestu gdje se nalazio sporan spomenik sovjetskim vojnicima u središtu Tallinna, rekao je jedan liječnik sudske medicine.

Povjesničari smatraju da bi se tamo moglo nalaziti 14 tijela, ali o tome ne postoje pisani trag.

Spomenik sovjetskom vojniku, veliki brončani kip vojnika Crvene armije u središtu Tallinna vlasti su odlučile preseliti pa je rastavljen u noći između četvrtka i petka, što je izazvalo ulične sukobe u kojima je jedna osoba poginula i više od 150 je ranjeno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene