Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zajedno smo jači!

Somalski islamisti se pridružili al-Kaidi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Somalska islamistička pobunjenička organizacija al-Shabab po prvi je put objavila da su se njezini borci pridružili globalnoj kampanji terorističke organizacije al-Kaide.

Skupina je u priopćenju navela da se 'džihad koji se vodi na Rogu Afrike mora udružiti s džihadom u svijetu koji predvodi al-Kaida'.

Pročitajte i ovo Američka ratna mornarica Naoružavanje hutista Dva američka vojnika mornarice proglašena stradalima: Potraga za njima nije polučila rezultate Ilustracija Traže lokaciju Nestala dva američka mornara dok su bili na zadatku: U tijeku operacija izvlačenja

Unatoč višekratno ponovljenim optužbama SAD-a da je al-Shabab povezan s al-Kaidom, somalski su pobunjenici tu vezu do sada uporno opovrgavali.

<b>Al-Shabab, skupina koja kontrolira veliki dio Somalije, provodi javne dekapitacije i kamenovanja</b> U svom su priopćenju naveli i da su njihovi militanti udružili snage s manjom pobunjeničkom skupinom koja se naziva Kamboni. Kamboni drže grad Ras Kamboni na jugu Somalije, a do sada su bili saveznici skupine Hizbul-Islam, još jedne islamističke skupine koja se bori protiv vlade u Mogadishuu.

Vođa Kambonija je Hasan Turki, kojeg SAD optužuje da je 'financijer terorizma'. Al-Shabab u najnovijem priopćenju još jednom priznaje da se bori za stvaranje muslimanske države u kojoj će vladati tvrdolinijaška interpretacija Šerijatskog zakona.

Somalijom bijesni nasilje već zadnjih 20-ak godina, a država nema funkcionalnu vladu od 1991. Islamistički pobunjenici kontroliraju najveći dio južne i središnje Somalije, dok somalska vlada, koju podržavaju Ujedinjeni narodi i Afrička unija, ima utjecaj samo na vrlo mali dio glavnog grada Mogadishua.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene