Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pokusni zrakoplov 'Solar Impulse' prvi je put uspješno preletio cijelu Švicarsku isključivo na solarni pogon, pošto je u srijedu popodne sletio u zuerišku zračnu luku.


Zrakoplov, koji je u početku srpnja prvi put obavio neprekidan 24-satni let leteći isključivo na energiju iz sunčanih ćelija i akumulatora, jutros je poletio s vojnog zrakoplova u Payerneu prema Zuerichu te u zuerišku zračnu luku uspješno sletio u 14,10 nakon više od šest sati neprekidna leta.

Prototip, krila kojeg prekriva 12 tisuća fotovoltažnih ćelija koje pune četiri električna motora po 10 konjskih snaga, preletio je Švicarsku na visini između 150 i 300 metara, brzinom oko 50 kilometara na sat, rekao je glasnogovornik projekta.

Vezani članci Slika nije dostupna Zrakoplov na solarni pogon može letjeti danju i noću Slika nije dostupna VIDEO: Uspješan let zrakoplova na solarni pogon

'Riječ je o treningu za cijelu ekipu, za zračnu luku i Skyguide (švicarske kontrolore leta)', rekao je promotor projekta Bertrand Piccard pred stotinjak ljudi koji su došli pogledati slijetanje zrakoplova.

'Željeli smo pokazati da nismo neka strašna smetnja radu zračne luke', dodao je, najavivši za iduću godinu prve letove u inozemstvo te put oko svijeta u pet etapa, koji 'Solar Impulse' namjerava poduzeti 2013. ili 2014. (Hina)