Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni diplomat Europske unije Javier Solana odbio je prijedlog Rusije o novom euro-atlantskom sustavu sigurnosti, ocijenivši da će bolja suradnja u okviru Vijeća NATO-Rusija biti dovoljna da umanji zabrinutost Moskve.


Sadašnji sustav 'dobro radi što se nas tiče i nema veće potrebe da se zamjenjuje drugim', istaknuo je Solana tijekom rasprave s glavnim ruskim diplomatom Sergejom Lavrovom u Bruxellesu.

Solana je, odgovarajući na prijedlog o novom sustavu koji uključuje pregovore o novom ugovoru s 'pravno obvezujućim odlukama', a koji je Moskva uputila preko svog ministra vanjskih poslova, ocijenio da bi pregovaranje o 'zakonski obvezujućem ugovoru odnijelo puno vremena' i da bi 'bilo pogrešno početi raditi na novom ugovoru'.

Vezani članci Rad na računalu (Foto: Guliver/Thinkstock) Potpuna uspostava sustava do 3. svibnja: Diže se novi portal eGrađani, evo kako prijaviti eventualne poteškoće Josip Aladrović Udomiteljica već godinu dana traži sastanak s ministrom Aladrovićem: ''A vi ministre konačno stanite pred udomitelje...''

Solana je rekao da Europljani i Amerikanci trebaju 'pokušati odgovoriti na zabrinutost Rusije, ali tako da previše ne zamršuju sadašnji sustav'. 'Dobar način da se to postigne je prilagoditi Vijeće NATO-Rusija stvarnosti', dodao je.