Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedno od najprimitivnijih plemena na svijetu Jarawa, turisti konstantno ponižavaju svojim odnosom prema pripadnicima plemena.


Prema 403 stanovnika Jarawe, turisti se ponašaju kao prema životinjama u zoološkom vrtu. Svaki dan, pleme smješteno u rezervatu na otočju Andaman u Indijskom oceanu, dolazi vidjeti nekoliko stotina posjetitelja. To je pleme u kontakt s ostatkom svijeta došlo tek krajem 1990-ih.

Vezani članci Bijeli lavovi U vozilo im uskočio prekrasni bijeli lav, vodič im poručio da se samo opuste Testiranje na koronavirus u Indiji Alarmantni ritam: U posljednja dva dana prosjek novozaraženih porastao im na 83.000

Dok bi teoretski trebali biti veoma zaštićeni strogim zakonima, turisti stanovnicima plemena bacaju ostatke hrane i naređuju im da plešu, piše Daily Mail.

Na znaku na vratima ulaska u rezervat piše: 'Zabranjeno je Jarawanima davati hranu. Zabranjeno je fotografiranje i snimanje, u suprotnom ćete biti podložni zakonskim sankcijama, pa i oduzimanju kamere'.

Ali turisti agentima sumnjiva morala plaćaju oko 350 funti kako bi ih provezli kroz mjesto u kojem živi pleme, a policija uzima mito od 200 funti kako bi ignorirala eksploataciju.

Fotoreporter Gethin Chamberlain, otkrio je turu, koja se ne oglašava, ali se prodaje pod izlikom posjeta lokalnim spiljama. Pridružio se turi koju je vodio Rajesh Vyas. Vyas je kazao kako su ture veoma popularne kod Britanaca. 'Da bi se podmitilo policajce treba dati 182 funte, isto toliko za vozača, poklone pripadnicima Jarawa i hranu', rekao je Vyas Chamberlainu.

Nakon toga je naredio grupi djevojaka da plešu za turiste. Na snimci se vidi kako mlađe odbijaju, ali popuštaju nakon što im je rekao: 'Dao sam vam hranu'. Pleme Jarawa je otkriveno 1998. godine, kada je jedan pripadnik trebao bolničko liječenje, te kazao drugim pripadnicima o životu izvan plemena. Sada redovito posjećuju druge gradove i naselja.

Denis Giles, urednik novina Andaman Chronicle, kazao je kako se stanovnike Jarawe zlostavlja. 'Oni znaju da im je potrebna interakcija s vanjskim svijetom, ali to ne bi trebao biti kulturološki šok – trebali bi izabrati ritam kojim će to činiti', kaže Giles.

'Oni misle da ih policija štiti, ali umjesto toga, samo ih iskorištavaju. Policajci su ih naučili kako da prose, pa im uzmu novac od prošnje i daju im duhan, koji pleme nikada prije nije koristilo. Čak ima slučajeva da žene iz plemena zatrudne s muškarcima iz vanjskog svijeta, ali ta djeca nisu prihvaćna, pa ih ubijaju', objašnjava Giles.

'Zabilježeni su slučajevi nepoštivanja Jarawe. Rekli smo turističkim vodičima da ne moraju prestati voditi turiste, ali da mi ne možemo kontrolirati svako vozilo', rekao je Ajai Saxena, vladin službenik zadužen za rezervat.

Snimku odnosa turista prema plemnu možete pogledati ovdje.