Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pahulje prekrile i Floridu

Oluja u SAD-u na kopno nanosi velike valove: Nakon poplave voda se ledi na -13, obustavljen zračni promet, stanovnici bez struje

Oluja u SAD-u (Foto: AFP)
Oluja u SAD-u (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Oluja u SAD-u (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Snježna oluja koja je u četvrtak zahvatila istočnu obalu Sjedinjenih Država paralizirala je zračni promet u New Yorku, prouzročila poplave u Bostonu gdje se voda ledila i desetke tisuća stanovnika ostavila bez električne energije, dok vlasti strahuju da bi najavljeni pad temperature mogao pogoršati stanje, javlja France Presse.

Ova prva veća oluja u 2018. donijela je veliku količinu snijega koji je, čini se, u četvrtak navečer prestajao padati.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u New Yorku - 2 Mnogi su bez struje Ekstremni vremenski uvjeti: Velika zimska oluja pogodila istok SAD-a, a stiže još jedna nevolja Snijeg - 2 Pripazite Hrvatsku je pogodio najavljeni hladni val: Mogući su udari vjetra i do 200 kilometara na sat

Snijeg je u New Yorku stao, pošto je u četvrtak padao čitav dan, i to gust, prekrivši ulice najveće američke metropole debelim bijelim ogrtačem i donijevši na ulice neobičan mir. Javne škole trebaju se ponovo otvoriti u petak u tom gradu s 8,5 milijuna stanovnika.

Guverneri saveznih država New Yorka i Massachusettsa upozorili su na poledicu zbog očekivanog pada temperature do -13 Celzijevih stupnjeva tijekom noći i tijekom čitavog vikenda.

Promet je bio znatno poremećen: njujorške zračne luke J. F. Kennedy i La Guardia oko podneva su bile "praktično zatvorene", istaknuo je Andrew Cuomo, guverner New Yorka. Terminali su bili otvoreni za prihvat putnika koji nisu mogli otputovati.

Zbog zatvaranja JFK-ja zrakoplov A380 kompanije Singapore Airlines morao je sletjeti u malenu zračnu luku Stewart, stotinjak kilometara sjeverno od New Yorka, koja još nikad nije primila tako veliku letjelicu, objavila je zračna luka na Twitteru.

U zračnim lukama Newark u New Jerseyju i Logan u Bostonu otkazano je više od 75 posto letova.

Mrežna stranica Flightaware objavila je da je otkazano oko 4200 letova, a više od 2200 njih je kasnilo.

"Brojne teške nesreće" dogodile su se na cestama, rekao je Cuomo, ne navodeći brojčane podatke, a mnogi vlakovi koji povezuju gradove na sjeveroistoku također su kasnili ili su otkazani.

Oluja je u okolici Bostona bila praćena golemim valovima koji su prouzročili "rijetko viđenu poplavu", rekao je guverner Charlie Parker. Takve poplave nije bilo od veljače 1978.

Ulice u istočnim četvrtima Bostona koje su inače žive, bile su okovane ledom, a 26 od 78 općina na obali u Massachusettsu imale su problema s poplavom, rekla je njegova zamjenica.

U New Yorku, Bostonu, Philadelphiji i Washingtonu škole su zatvorene iz opreza. Mnoge se trebaju otvoriti u petak, a u Bostonu će ostati zatvorene kako bi se olakšalo čišćenje cesta.

Oluja je pogodila i dijelove jugoistoka, gdje snijeg obično ne pada.

Tako su ovog tjedna pahulje prekrile plaže na Floridi, prvi put u zadnjih više od 30 godina. Tri su osobe poginule u četvrtak u nesreći zbog poledice u Južnoj Karolini.

U Sjevernoj Karolini i u Virginiji više od 30.000 ljudi u četvrtak predvečer ostalo je bez struje, izvijestio je CNN.

U New Yorku je bez struje bilo 3000 ljudi, a oko 10.000 u Bostonu. Opskrba kućanstava trebala se normalizirati tijekom noći.

Očekuje se da će oluja, nazvana "ciklonskom bombom" zbog naglog pada tlaka zraka, ovih dana privući ledeni zrak sa sjevera i tako donijeti novi hladni val. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene