Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kvar koji je tijekom noći blokirao pet vlakova Eurostara na liniji Pariz-London s oko 2,5 tisuće putnika u tunelu ispod La Manchea izazvale su mehaničke nepravilnosti uzrokovane snijegom, što je prvi slučaj u povijesti Eurotunnela.


‘Nikada mi se nije dogodilo nešto slično u 15 godina od otvaranja tunela 1994.’, rekao je Nicolas Petrovic, zamjenik glavnog direktora Eurostara, kompanije koja upravlja brzim putničkim vlakovima koji povezuju Francusku, Belgiju i Veliku Britaniju. Pet vlakova od Pariza do Londona ‘zaglavilo’ je u tunelu u petak navečer između 19,30 i 22,30 sati, što je prisililo Eurostar da obustavi putnički promet do nedjelje prijepodne.

Obilne snježne padaline su, naime, prodrle u ventilacijski sustav Eurotunnela što je pak dovelo do kratkog spoja na električnom sustavu motora u lokomotivama pri ulasku u jako vruć tunel. Iako je zahvaljujući jedinstvenom sustavu 51 kilometar dugog tunela s dvije odvojene cijevi, evakuacija putnika protekla bez problema, oni su ipak bili ogorčeni. Nekima je putovanje od Pariza do Londona umjesto dva trajalo 15 sati. Žalili su se da su sate proveli u polutami vrućeg tunela bez hrane, vode, struje i klima uređaja. Izvršni direktor Eurostara Richard Brown ispričao se putnicima i najavio mogućnost odštete. (Hina)

Vezani članci Policija, ilustracija Strašna tragedija u Kaštel Gomilici: Teretni vlak udario maloljetnika i na mjestu ga usmrtio Snijeg zabijelio Gorski Kotar i Delnice Pripremite se za naglu i brzu promjenu vremena: Temperature padaju blizu nule, padat će i snijeg