Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima i poginulih

Snježni užas hara Balkanom: "Nikome nije ugodno, svi preživljavamo na niskim temperaturama"

Aktualno Galerija Snijeg u Ukrajini Snijeg u Ukrajini Foto: Dnevnik Nove TV Snijeg u Srbiji - 1 Snijeg u Srbiji - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Snijeg u Srbiji - 2 Snijeg u Srbiji - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Snijeg u Srbiji - 3 Snijeg u Srbiji - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +1 Snijeg u Srbiji - 4 Galerija 1/6 >>
Istočnu Europu pomela je zimska oluja i velike hladnoće. Ceste su zatvorene, vozila zaglavljena, brojni su bez struje, grijanja, ali i vode. Snježni nanosi ponegdje su visoki i tri metra.

Najtraženije vozilo u Srbiji - ne staje. Zbog velike snježne oluje proglašeno je izvanredno stanje u četiri općine. Brojna sela su bez struje, a ceste očišćene loše ili nikako.

"Nikome nije ugodno, svi preživljavamo na niskim termparaturama, posebno jer je bilo udarno. Mećava je nanjela dosta snijega na ovim prostorima", rekao je Sabahudin Avdagić iz Sjenice.

Prizori zimske idile mamac su za turiste, ali mještani su nezadovoljni jer za lošu reakciju zimskih službi nitko ne preuzima odgovornost.

"Na kraju ispaštaju građani jer vidite kako je očišćeno, i kako izgleda sam centar grada", dodaje Avdagić.

Zimska oluja zahvatila je dijelove istočnog europskog kontinenta.
Izvanredno stanje proglasila je i Bugarska. Snijeg je zatvorio brojne prometnice, oko 1000 domova je bez struje.

"Bila je lavina i neka stabla su pala na ceste. Dajemo sve od sebe da cesta ostane otvorena, unatoč ovom jakom vjetru", kaže Veselin Nikolov iz Uprave za cestovnu infrastrukturu.

U Rumunjskoj je bila mećava uz vjetrove od 100 km na sat. Zbog loših uvjeta uz zimske službe na terenu su vatrogasci i hitna.

Snijeg visok i do 3 metra napravio je kaos diljem Ukrajine.

Službe su izvlačile više od 2000 vozila. Oko 200 tisuća stanovnika regije Odesa nema grijanje.

Zatvorene su brojne prometnice, a noćas su mnogi spašavani iz zametenih automobila koji su ostali na cestama. Snježni nanosi ponegdje su visoki i tri metra. Na poluotoku Krimu, koji je okupirala Rusija, deseci ljudi su evakuirani.

"Ovo je bez sumnje katastrofa velikih razmjera, ne samo za grad, nego za cijelu državu. Oko 150-200 tisuća stanovnika ove regije je ostalo bez grijanja", rekao je Anatolij Ivanovič iz Odese u Ukrajini.

"Vjerojatno je bio uragan. Vidite i sami da je more preplavilo obale, to se nikad prije nije dogodilo. Čekamo kad će to sve sanirati. Ljude još uvijek evakuiraju, vidimo to", kaže Oleg Berestev iz Sevastopolja, u okupiranom Krimu.

Snažna oluja zahvatila je i Crnomorsku obalu Gruzije. Voda je prodrla u gradove, uništene su ceste. Građane se upozorava da ne prilaze obali.

Mnogi ostali bez struje i vode

Oštećeni dalekovodi još se ne mogu popraviti zbog opasnosti po život, rekli su opskrbljivači električnom energijom u Bugarskoj. U protekla 24 sata u prometnim nesrećama uslijed otežanih vremenskih uvjeta poginule su dvije osobe, a 36 ih je ozlijeđeno. Za ponedjeljak je objavljen žuti alarm za glavni grad Sofiju gdje su temperature pale i do -11 stupnjeva Celzija.

U mnogim je područjima došlo do prekida opskrbe vodom. Mobilne usluge također nisu radile u dijelovima Bugarske. Najviše su pogođeni sjever i sjeveroistok zemlje.

Izvanredno stanje, koje je na snazi u nekoliko regija, proglašeno je u nedjelju, a nastavilo se i u ponedjeljak. U tim područjima nema školske nastave.

Na više mjesta srušena stabla i grane blokiraju ulice.

Pogođene i u Moldavija i Rumunjska

Snježnom olujom pogođene su i Moldavija i Rumunjska. U Moldaviji je u nedjelju poginuo 40-godišnji muškarac nakon što je automobil kojim je upravljao otklizao sa snijegom zametene ceste te se zabio u stablo.

Vlasti su pozvale građane da na ceste zatrpane snijegom ne izlaze osim ako je nužno, a da u tom slučaju obvezno imaju zimsku opremu. Zbog temperatura koje su u ponedjeljak u dijelovima zemlje pale i do -9 stupnjeva Celzija otkazani su brojni letovi, a mnoga mjesta imala su prekide u opskrbi električnom energijom, piše Independent.

U Rumunjskoj su izdani crveni alarmi zbog opasnih vremenskih uvjeta na istoku zemlje. Rumunjski ministar energetike Sebastian Burduja izjavio je kako je zbog obilnog snijega više od 400 mjesta u zemlji ostalo bez struje. U nedjelju su zbog obilnih padalina bile u potpunosti zatvorene lokalne i državne ceste u četiri okruga.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene