Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Magnituda 5.4 po Richteru

Četvero ozlijeđenih u snažnom potresu na jugu Francuske: "Stvari su se pomicale, bilo je zastrašujuće"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četiri osobe su ozlijeđene, među kojima jedna teško, u potresu rijetke snage u ponedjeljak oko podneva na jugoistoku Francuske, blizu Montelimara, pri čemu nije bilo veće materijalne štete.

Potres magnitude 5.4 po Richteru dogodio se "26 km jugoistočne od Privasa", blizu Teila, u 11.52 sati, dodaje se u priopćenju Francuskog glavnog seizmološkog instituta (BCSF). Ovo je najsnažniji potres u kontinentalnoj Francuskoj od 2003., pokazuju podatci BCSF-a. G. 2011. zabilježen je potres magnitude 5,5, ali je mu je epicentar bio u moru, stotinjak kilometara od Korzike.

Pročitajte i ovo Potres Osjetio se i u Italiji Snažan potres s epicentrom kod Slunja zatresao Hrvatsku i BiH: "Jako je grunulo i dobro zatreslo" Policijski auto Po nalogu EPPO-a Cure detalji akcije europskih tužitelja: Zbog milijunske prijevare uhićeni direktor kutinske tvrtke, sudski vještak i ovlašteni inženjer elektrotehnike

Potres se osjetio u departmanima Drome i Ardeche, napose u okolici Montelimara, gdje je jedna osoba teško ozlijeđena u padu s građevinske skele, objavila je policija Dromea. Još su tri osobe lakše ozlijeđene u Ardecheu "kada ih je uhvatila panika", objavio je na Twitteru policijski načelnik tog departmana koji je pozvao stanovnike Teila, gdje se potres najjače osjetio, da "zasad ostanu vani".

Tri športske dvorane su otvorene za prihvat onih koji su morali napustiti svoj dom. Središte grada je zatvoreno za promet i stotinjak vatrogasaca je upućeno na mjesto događaja. Pedesetak zgrada na tom području je napuklo, a jedna napuštena zgrada u Ardecheu se urušila, objavila je civilna zaštita. Isti izvor dodaje da nije primijećena nikakvo oštećenje na obližnjim nuklearnim centralama u Cruasu i Tricastinu.

"Bio je ovo vrlo čudan osjećaj. Kao da sam u gradu iznad linije metroa koji prolazi", "Zastrašujuće. Dobro nas je protreslo na trećem katu. Kutija sa sitnicama pala je s police", "Snažno podrhtavanje u centru grada. Zgrade su se zanjihale", "Sjedila sam na kauču i osjećala vibracije, kao da ga je netko pomicao. Moj sin bio je za stolom, čudno me pogledao i rekao da mu se stolica pomiče sama. Pogledala sam akvarij i televizor, i oni su se pomicali. Na prvi pogled nema materijalne štete, a sve je došlo iznenada i bilo je zastrašujuće", "Dvije ili tri sekunde je podrhtavalo", "Namještaj je vibrirao dok se treslo", "Čula se tutnjava iz dubine, a zatim je uzdrmalo lustere u sjevernom dijelu kuće", "Stvari obješene na zidovima su se pomicale", "Zidovi i strop su se pomicali, s njima bojler i stepenice. Sve je vibriralo", samo su neka od iskustava koje su zabilježili građani s pogođenog područja. (Hina,M.V.)


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene