Vladimir Putin odao počast poginulima (Foto: AFP)
Vladimir Putin odao počast poginulima (Foto: AFP) Foto: Afp

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u utorak u Kemerovo u Sibiru gdje je odao počast poginulima u požaru u trgovačkom centru.


Vladimir Putin položio je cvijeće kod zida trgovačkog centra "Zimska višnja". Lokalno stanovništvo također donosi cvijeće, svijeće i igračke na to mjesto koje je postalo memorijal stradalima u požaru.

Vezani članci Povratak ruskih diplomata iz Sjeverne Koreje Ruski diplomati Sjevernu Koreju morali napustiti na vlastiti pogon: "Putnički prijevoz je zaustavljen, bio je to dug i težak put kući" Konferencija za medije ruskog predsjednika Putina - 3 Putin naredio masovno cijepljenje cijele populacije u Rusiji protiv koronavirusa

U stravičnom požaru u nedjelju život su izgubile 64 osobe, među kojima mnogo djece.

Više od 40 djece i dalje se vodi pod nestalima u utorak, izvijestili su ruski državni mediji.

Putin je kritizirao sigurnosne mjere trgovačkog centra.

"Ovo što se dogodilo nije rezultat sukoba ili neočekivana eksplozija plina metana u rudniku. Ljudi, djeca došli su se opustiti. Govorimo o demografiji, a gubimo toliko ljudi, zbog čega? Zbog kriminalnog nemara i aljkavosti", rekao je Putin.

Petnestak osoba i dalje se nalazi u bolnici.

Veliki broj žrtava pripisuje se ignoriranju mjera sigurnosti. Izlazi u slučaju nužde bili su blokirani, a zaštitar trgovačkog centra isključio je protupožarni alarm nakon izbijanja požara.

Vlasti su privele nekoliko osoba na ispitivanje.

Regija Kemerovo, središte rudarstva i teške industrije u zapadnom Sibiru, proglasila je tri dana žalosti. (Hina)