Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iznenađujući potez

Smijenjen šef njemačke obavještajne agencije BND

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za sada nije jasno zašto je Gerhard Schindler, koji je na čelu njemačke agencije od 2012., smijenjen dvije godine prije umirovljenja.

Smijenjen je šef njemačke vanjske obavještajne agencije (BND) Gerhard Schindler, rekli su vladini izvori agenciji Reuters u utorak, što je iznenađujući potez dok je Njemačka suočena s rastućom opasnosti od islamističkih aktivista.

Pročitajte i ovo Davor Filipović, bivši ministar gospodarstva i održivog razvoja afera Mreža Filipović: "Nisam znao za poruke, ali preuzimam odgovornost. Radio sam pošteno. Ne vjerujem da se Lovrinčević upuštao u sitne dealove" Nikola Grmoja, saborski zastupnik (Most) ODGOVOR NA PROZIVKE Grmoja komentirao smjenu ministra Filipovića i ulogu Mosta u aferi, a ima i poruku za premijera: "Plenkoviću, dolazimo po tebe"

Za sada nije jasno zašto je Gerhard Schindler, koji je na čelu njemačke agencije od 2012., smijenjen dvije godine prije umirovljenja.

Na Schindlera (63) je vršen pritisak prije godinu dana kada je otkriveno da je BND radila protiv njemačkih interesa i špijunirala europske partnere na zahtjev američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA).

Činilo se da je prebrodio taj skandal kada je obećao centraliziranje kontrole nad BND-om.

Ni njemačka vlada ni BND nisu bile dostupne za komentar o smjeni. Međutim, šef kabineta kancelarke Angele Merkel Peter Altanmier je ranije pozvao novinare na briefing u srijedu.

Njemački dnevni list Suddeutsche Zeitung i tv-kanali NDR i WDR su izvijestili da bi Schindlera trebao zamijeniti dužnosnik ministarstva financija Bruno Kahl, koji je blizak saveznik ministra financija Wolfganga Schaeublea. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene