Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pozitivne reakcije'

Smanjivanje napetosti: Putin podržao posredovanje OESS-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči dolaska šefa njemačke diplomacije u Kijev u utorak, Rusija je podržala Organizaciju za sigurnost i suradnju (OESS) radi smanjenja napetosti u Ukrajini gdje su separatisti na istoku zemlje zatražili u ponedjeljak pripojenje njihova teritorija Rusiji.

'U telefonskom pozivu ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je predsjedniku OESS-a Didieru Burkhalteru da Rusija podržava smjernice i angažman OESS-a u Ukrajini', priopćila je organizacija.

Pročitajte i ovo Dan nakon terorističkog napada u Moskvi u Rusiji je dan žalosti Ubijeno 143 ljudi U Rusiji dan žalosti nakon terorističkog napada: SAD tvrdi da Ukrajina nije bila uključena Vladimir Putin Ukrajina odbacila optužbe Putin u teror umiješao Ukrajinu: "Napadači su bježali prema granici, čekao ih je prolaz"

Pristanak Putina znači da je plan OESS-a naišao na 'pozitivne reakcije' Rusije, Ukrajine, EU-a i SAD-a, istaknula je Organizacija. Smjernice OESS-a, osmišljene prošlog tjedna, ukazuju na 'nepribjegavanje sili, razoružanje, nacionalni dijalog i izbore te žele dati podršku ukrajinskoj vladi u stvaranju ozračja pogodna za organiziranje slobodnih i poštenih izbora u cijeloj zemlji 25. svibnja', dodao je OESS.

Njemački šef diplomacije Frank-Walter Steinmeier u utorak u Ukrajini treba podržati 'nacionalni dijalog' između vlade u Kijevu i proruskih separatista s istoka zemlje.

'Očekujete rat, a Putin ga je već dobio'

Proruski separatisti iz regija Donjeck i Luhansk održali su nedjelju referendum za odcjepljenje, proglasili ga uspješnim i u ponedjeljak zatražili pripojenje njihova teritorija Rusiji.

I službena Moskva, koja je u ponedjeljak kazala da poštuje rezultate referenduma, ali ga ne priznaje, izjavila je da odsad računa na dijalog između separatističkih regija i Kijeva.

Europska unija u ponedjeljak je zbog ruskih akcija u Ukrajini proširila sankcije Rusiji, dodavši dvije krimske tvrtke i 13 ruskih i proruskih ukrajinskih dužnosnika na EU-ov popis onih koji su pod sankcijama. Sada je ukupno 48 osoba kojima je zamrznuta imovina i zabranjen ulazak u EU, a tvrtke su uvrštene prvi put. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene