Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uoči dolaska šefa njemačke diplomacije u Kijev u utorak, Rusija je podržala Organizaciju za sigurnost i suradnju (OESS) radi smanjenja napetosti u Ukrajini gdje su separatisti na istoku zemlje zatražili u ponedjeljak pripojenje njihova teritorija Rusiji.


'U telefonskom pozivu ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je predsjedniku OESS-a Didieru Burkhalteru da Rusija podržava smjernice i angažman OESS-a u Ukrajini', priopćila je organizacija.

Vezani članci Volodimir Zelenskij (Foto: AFP) Ukrajinski predsjednik o mogućnosti rata s Rusijom: "To je najgora stvar koja se može dogoditi, no ta mogućnost postoji" Ruski predsjednik Vladimir Putin Rusi grade novi grad na krajnjem istoku: Putin otkrio ime novog industrijskog centra s 300 tisuća stanovnika

Pristanak Putina znači da je plan OESS-a naišao na 'pozitivne reakcije' Rusije, Ukrajine, EU-a i SAD-a, istaknula je Organizacija. Smjernice OESS-a, osmišljene prošlog tjedna, ukazuju na 'nepribjegavanje sili, razoružanje, nacionalni dijalog i izbore te žele dati podršku ukrajinskoj vladi u stvaranju ozračja pogodna za organiziranje slobodnih i poštenih izbora u cijeloj zemlji 25. svibnja', dodao je OESS.

Njemački šef diplomacije Frank-Walter Steinmeier u utorak u Ukrajini treba podržati 'nacionalni dijalog' između vlade u Kijevu i proruskih separatista s istoka zemlje.

'Očekujete rat, a Putin ga je već dobio'

Proruski separatisti iz regija Donjeck i Luhansk održali su nedjelju referendum za odcjepljenje, proglasili ga uspješnim i u ponedjeljak zatražili pripojenje njihova teritorija Rusiji.

I službena Moskva, koja je u ponedjeljak kazala da poštuje rezultate referenduma, ali ga ne priznaje, izjavila je da odsad računa na dijalog između separatističkih regija i Kijeva.

Europska unija u ponedjeljak je zbog ruskih akcija u Ukrajini proširila sankcije Rusiji, dodavši dvije krimske tvrtke i 13 ruskih i proruskih ukrajinskih dužnosnika na EU-ov popis onih koji su pod sankcijama. Sada je ukupno 48 osoba kojima je zamrznuta imovina i zabranjen ulazak u EU, a tvrtke su uvrštene prvi put. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook