Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Al Qaida ostaje najveća prijetnja

Smanjenje broja terorističkih napada u svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki State Department u četvrtak je objavio godišnje izvješće o terorizmu u kojem bilježi trend smanjenja broja terorističkih napada i žrtava u svijetu, uz njihovo udvostručenje u Pakistanu, nukleranoj sili čija nestabilnost izaziva sve veću zabrinutost u Washingtonu.

Broj ubijenih u terorističkim napadima u svijetu u 2008. je pao na 15.765 prema 22.508 u 2007. godini. Broj napada je sa 14.506, prošle godine pao na 11.770. U izvješću se ističe da Al Qaida ostaje najveća teroristička prijetnja SAD-u, unatoč postojećim naporima da se suzbiju njezine operacije u Afganistanu, Pakistanu, Iraku, Sjevernoj Africi, Somaliji i Jemenu.

Za Bosnu i Hercegovinu se ističe dobra suradnja njezinih policijskih i obavještajnih službi sa SAD-om u antiterorističkim naporima, uz ocjenu da potkopavanje državnih institucija od strane srpskih dužnosnika U dijelu koji se odnosi na Europu, navodi se da u 2008. nije bilo većih terorističkih napada, te da su europske zemlje poboljšale kapacitete za suprotstavljanje terorističkoj prijetnji, spriječile više važnih terorističkih urota, te procesuirale i pritvarale osumnjičene za terorizam. 'Terorističke aktivnosti i prisustvo mreža za potporu terorista ostaju izvor ozbiljne zabrinutosti', ističe State Department, dodajući kako uhićenja u Italiji, Španjolskoj, Francuskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Turskoj i drugim zemljama, ukazuju na razmjere izazova s kojima se suočavaju europske vlade i njihove snage sigurnosti.

Hrvatska dobro surađuje sa SAD-om

Suradnja među europskim agencijama sigurnosti, te partnerstvo sa SAD-om u podjeli informacija, uhićenju članova terorističkih ćelija i presijecanju terorističkog financiranja ostaju ključni u naporima za suzbijanje terorizma i nasilnog ekstremizma, naglašava se u izviješću. State Department navodi da su 'hrvatske policijske institucije dobro surađivale s protuterorističkim inicijativama SAD-a te sudjelovale u obuci Međunarodne policijske akademije u Budimpešti, Programu antiterorističke pomoći i u U.S. Marshals programu.

Hrvatska vlada povećala je doprinos NATO misiji ISAF-a u Afganistanu sa 200 na 300 vojnika. Te postrojbe služe kao vojna policija, sanitet, osiguranje snaga, te u sektoru veze i obuke, navodi se u dijelu izvješća koji se odnosi na Hrvatsku. Za Bosnu i Hercegovinu se ističe dobra suradnja njezinih policijskih i obavještajnih službi sa SAD-om u antiterorističkim naporima, uz ocjenu da potkopavanje državnih institucija od strane srpskih dužnosnika 'usporava napore da se poboljšaju operativni kapaciteti za borbu protiv terorizma i terorističkog financiranja'.

Uspješan angažman vojnih pirotehničara iz BiH u Iraku

Ukazuje se i na politizaciju pitanja terorizma u BiH, uključujući analize terorističke prijetnje i protuterorističkih operacija. Navodi se kako su neki bivši članovi mudžahedinske brigade, kojima je oduzeto državljanstvo BiH, nastavili s podnošenjem žalbi na te odluke, za što još nema rješenja. Spominje se i uhićenje petočlane naoružane skupine povezane s ekstremistima, koju je vodio Rijad Rustempašić, uz konstataciju da se bez objašnjenja odustalo od njihovog kaznenog progona. State Department ističe i uspješan angažman vojnih pirotehničara iz BiH u Iraku, zaključen u prosincu 2008.

U Pakistanu se broj terorističkih napada udvostručio

Broj terorističkih napada u svijetu prošle je godine opao za 18 posto a broj žrtava za 30 posto, dok se u Pakistanu više nego udvostručio i po učestalosti i po ubojitosti, navodi se u godišnjem izvješću o terorizmu koje je u četvrtak objavio američki State Department.

Pakistanu je broj napada sa 890 u 2007., skočio na 1.839 u 2008., uz povećanje broja žrtava sa 1.340 na 2.293 ubijena. I u Afganistanu se bilježi porast terorizma, sa 1.220 napada u 2008., prema 1.125 2007., te 1989 ubijenih u prošloj godini, prema 1.961 godine 2007. 'Oštar porast napada u Pakistanu predstavlja jedan od razloga zašto je Obamina administracija odlučila posvetiti ogromnu političku pozornost, te ogromnu količinu diplomatske aktivnosti i sredstava pitanju Pakistana i Afganistana', rekao je na predstavlju izvješća koordinator State Departmenta za protuterorizam Ronald Schiller.

Za razliku od Pakistana i Afganistana, u Iraku je zbog suzbijanja djelovanja Al Qaide broj terorističkih napada prošle godine pao za 50 posto, sa 6.210 u 2007. na 3.259 u 2008., no još uvijek je veći nego u prve dvije zemlje zajedno. Pakistanski militanti izveli su najbolje koordinirani teroristički napad u 2008., kada su 26. studenoga u napadu na hotele, Židovski centar i druge lokacije u Mumbaiju ubili 183 osobe, uključujući 22 stranca, navodi se u izvješću.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene