Kubanski parlament predložio je Miguela Diaza-Canela kao jedinog kandidata koji bi mogao zamijeniti Raula Castra na mjestu predsjednika, što će ga učiniti prvim vođom te otočne države koji nije član obitelji Castro od revolucije 1959. godine.

Galerija


Raul Castro odstupit će s mjesta predsjednika nakon deset godina vlasti. Nacionalna skupština namjerava ga zamijeniti Miguelom Diazom-Canelom (57), inženjerom koji trenutačno obnaša dužnost prvog potpredsjednika, izvještava Reuters.

Vezani članci Miguel Diaz-Canel i Mahmud Abas (Foto: AFP) Novi kubanski čelnik podržao osnivanje palestinske države Raul Castro (Foto: AFP) Raul odstupa s dužnosti: Kubom će nakon 60 godina vladati netko tko se ne preziva Castro

Diaz-Canel, rođen je nakon revolucije 1959., na visokoj je poziciji u vladajućoj Komunističkoj stranci i smatra se sigurnim izborom za nasljeđivanje ideologiju Castra i ostalih starijih vođa koje su pomogle Fidelu Castru da s vlasti svrgne diktatora Fulgenica Batistu, na čijoj je strani bila Amerika.

Očekuje se da će novi predsjednik na početku biti oprezan i pokušati konsolidirati potporu među konzervativcima, usprkos želji mladih Kubanaca za bržim razvojem. Malo je vjerojatno da će se suprotstaviti vlasti jednostranačja.

Raul Castro postao je predsjednik 2008. godina kada je njegov brat, Fidel Castro, zbog lošeg zdravlja formalno predao vlast. Fidel je umro 2016. u dobi od 90 godina.

Raul Castro donio je promjene i značajno poboljšao odnose Kube i SAD-a. Također je uveo ekonomske reforme u jednu od posljednjih ekonomija s centralnim planiranjem u stilu Sovjetskog Saveza.