Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici su klasificirali novi organ u ljudskom tijelu - ''skrivao se'' u našem probavnom sustavu.


Dugo se vjerovalo da je mezenterij složena i kompleksna struktura koja omogućava da živci i krvne žile dođu do crijevne stijenke i sustav drže ''na mjestu'', no nedavna istraživanja pokazuju kako je u pitanju stalan organ.

Vezani članci Doktor i pacijent (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock) Počeli raditi liječnici bez dana pripravničkog staža: ''Pa nijedan mladi liječnik ne odjuri raditi teške slučajeve'' Medicinska sestra iz KBC-a Rijeka (Foto: Dnevnik.hr) Udruga ugovornih ordinacija podržava štrajk medicinara: Upozorili da županije ne provode Zakon o zdravstvenoj zaštiti

Mezenterij je smješten u ljudskom probavnom sustavu, a zahvaljujući novim istraživanjima, prebrisat će se medicinski udžbenici, a on napokon dobiva status organa, piše sciencealert.

To što će mezenterij dobiti status organa ne mijenja strukturu našeg tijela, ali cijelo područje medicine doživjet će promjenu koja bi nam mogla pomoći u razumijevanju nas samih i liječenja određenih bolesti.

Pred liječnicima i studentima medicine velik je zadatak: pronaći funkciju novog organa i otkriti koju ulogu mezenterij ima kada su u pitanju bolesti abdomena.

''Sada kada smo ustanovili anatomiju i strukturu, sljedeći korak je funkcija. Ako razumijete funkciju, možete identificirati abnormalnu funkciju, a time i bolest'', rekao je Calvin Coffey, istraživač u Sveučilišnoj bolnici Limerick u Irskoj.