Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mezenterij

Imenovan je novi ljudski organ

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su klasificirali novi organ u ljudskom tijelu - ''skrivao se'' u našem probavnom sustavu.

Dugo se vjerovalo da je mezenterij složena i kompleksna struktura koja omogućava da živci i krvne žile dođu do crijevne stijenke i sustav drže ''na mjestu'', no nedavna istraživanja pokazuju kako je u pitanju stalan organ.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pionirski zahvat Operacija izvedena prvi put u svijetu: Nakon presađivanja živca iz noge počeo koristiti paraliziranu ruku Crv u mozgu Prvi slučaj u povijesti U mozgu pacijentice pronašli živog crva: "Svi su ostali u šoku kada se počeo migoljiti"

Mezenterij je smješten u ljudskom probavnom sustavu, a zahvaljujući novim istraživanjima, prebrisat će se medicinski udžbenici, a on napokon dobiva status organa, piše sciencealert.

To što će mezenterij dobiti status organa ne mijenja strukturu našeg tijela, ali cijelo područje medicine doživjet će promjenu koja bi nam mogla pomoći u razumijevanju nas samih i liječenja određenih bolesti.

Pred liječnicima i studentima medicine velik je zadatak: pronaći funkciju novog organa i otkriti koju ulogu mezenterij ima kada su u pitanju bolesti abdomena.

''Sada kada smo ustanovili anatomiju i strukturu, sljedeći korak je funkcija. Ako razumijete funkciju, možete identificirati abnormalnu funkciju, a time i bolest'', rekao je Calvin Coffey, istraživač u Sveučilišnoj bolnici Limerick u Irskoj.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene