Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenska policija objavit će pojedinosti iz istrage o 'mariborskom' računalnom virusu na konferenciji za novinare, na kojoj će sudjelovati i predstavnici američkog FBI-a.


Dvadeset trogodišnji slovenski student računarstva iz Maribora kojega se sumnjiči za autorstvo zlokobnog virusa kojim je od 2008. bilo zaraženo 12 milijuna računala po cijelom svijetu, uhićen je prije deset dana suradnjom slovenske policije i američkog FBI-a, ali je pušten uz jamčevinu.Slovenski mediji prenijeli su izjave šefa FBI-a za računalni kriminalitet Jeffreya Troya da je mladić, čije ime ostaje nepoznato, bio uhićen i ispitan, te nakon toga pušten na slobodu uz jamčevinu.

Vezani članci Agent FBI-a, arhiva (Foto: AFP) Ubijena dva agenta FBI-a na Floridi, upucani dok su izvršavali sudski nalog Joe Biden FBI upozorava: Pripremaju se oružani prosvjedi u pedesetak gradova SAD-a uoči inauguracije Joea Bidena

Nije poznato njegovo ime osim nadimka "Iserdo" kojim se predstavljao i na internetu, nudeći svoj virusni program za neovlašteni upad u računalne sustave, te tako oštetio oko 500 kompanija i četrdesetak banaka, za što je kupcima svog programa naplaćivao od 500 do 1.300 eura. Isto tako, nije poznato niti s kojim će se optužbama slovenski haker suočiti zbog programiranja 'mariborskog' virusa koji su američki stručnjaci ocijenili jednim od najopasnijih. Slovenski mediji navode da FBI i nacionalne policije svojim posebnim odjelima u više zemalja nastavljaju istragu o tom slučaju, te da se osim uhićenja u Sloveniji i Španjolskoj, kamo je virus bio prodan tvrtki Mariposa, očekuju uhićenja i u nekim drugim zemljama.

Povodom slučaja koji je izazvao veliko zanimanje u svijetu, ali i zazore u samoj Sloveniji u pogledu djelovanja agenata FBI-a, slovenska policija navela je da je surađivala s američkim kolegama, ali da je uhićenja u Mariboru izvela sama budući da agenti FBI-a niti bilo koji drugi pripadnici strane policije u Sloveniji nemaju takve ovlasti. Nije poznato s kojim će se optužbama dođe li do optužnice mladi mariborski haker suočiti jer je riječ o prvom slučaju računalnog kriminaliteta takvih dimenzija u Sloveniji. Za neovlašteni upad u računalne informacijske baze, slovenski kazneni zakonik predviđa novčanu kaznu ili kaznu zatvora do pet godina. (Hina)