Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenski mediji

Susret Plenkovića i Cerara: "Sve osim inzistiranja na arbitražnoj presudi bilo bi povijesno samoubojstvo"

Andrej Plenković i Miro Cerar (Foto: Pixell)
Andrej Plenković i Miro Cerar (Foto: Pixell) Foto: Pixell
Slovenska politika nema većih očekivanja od današnjeg posjeta premijera Mire Cerara Zagrebu, s kojim su se nevoljko složili i njegovi koalicijski partneri Karl Erjavec i Dejan Židan, a teško je vjerovati da bi u Cerarovim razgovorima s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem moglo doći do "srednjeg puta" za rješenje dugogodišnjeg graničnog prijepora, dominantna je ocjena koju prenose slovenski mediji.

Ljubljansko "Delo" navodi kako Cerar očekuje da će središnja tema razgovora biti implementacija arbitražne presude i da je to bio njegov uvjet za odlazak u Zagreb, s čime su se na kraju složili i Cerarovi koalicijski partneri u vladi koji premijera upozoravaju da u Zagrebu "zlog loših iskustava" s Hrvatskom ništa ne potpisuje i ne odustaje od stajališta da arbitražnu presudu treba aplicirati.

"Očekivanja od današnjeg sastanka su mala i veliko je pitanje može li on dovesti do iskoraka u dijametralno suprotstavljenim stajalištima slovenskog i hrvatskog premijera", navodi središnji slovenski list.

Kako navodi "Delo", prema rezultatu sastanka u Zagrebu skeptičan je i predsjednik Slovenije Borut Pahor koji očekuje da dva premijera ponove dosadašnja stajališta te bi bio iznenađen ako bi postigli nešto više. S druge strane, Pahor očekuje više napretka u bilateralnim susretima do kojih bi došlo "idućih tjedana i mjeseci", a uvjeren je da će Hrvatska prije ili kasnije pristati na rješenje iz arbitražne presude koja će biti implementirana "diplomatskim ili pravnim sredstvima".

Današnji dolazak Cerara u Zagreb na razgovore s premijerom Plenkovićem komentirao je za Slovensku televiziju Simon Zajec, zastupnik njegove stranke u parlamentu, rekavši da se Cerar stalno zalaže za nastavak konstruktivnog dijaloga o implementaciji arbitražne presude.

"Dva su se premijera samo od rujna sastala već sedam puta, ovaj sastanak u Zagrebu bit će zadnjih pokušaj da dođe do nekog konkretnog napretka u pokušaju da se presuda arbitražnog suda primijeni", kazao je Zajec, dodavši da je za Sloveniju jedina opcija implementacija arbitraže te da je ta presuda dio "europskog i međunarodnog prava".

"Opasna zamka za Sloveniju"

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nakon izbora Plenković: "Milanović okolo zove ljude, a onda oni zovu mene" Ilustracija Analiza Gabrijele Kišiček Stručnjakinja o govoru Andreja Plenkovića: "To je bilo glumljeno samopouzdanje, to je daleko od trijumfa i proslave"

Mariborski list "Večer" u komentaru o današnjem sastanku u Zagrebu, navodi da bi Cerar trebao uvažiti mišljenje svojega ministra vanjskih poslova Karla Erjavca koji najviše inzistira na što bržoj implementaciji i upozorava na navodnu "nevjerodostojnost" hrvatske strane u razgovorima iako je, kako navodi "Večer", Cerarov glavni koalicijski partner u prošlosti iz političkih motiva dao niz "ne baš najpametnijih" izjava o Hrvatskoj i arbitraži.

"Erjavec ne griješi kad kaže da je povijest naših odnosa s Hrvatima puna jednostranih odstupanja od onoga što je ranije bilo dogovoreno. Zato je u pravu kad misli da bi bila katastrofa ako Cerar odstupi od arbitražne presude i počne razgovore o bilateralnom rješenju spora. Arbitražni sporazum za Sloveniju je važeći dokument iza kojega stoji međunarodno pravo, a Sloveniju u tome podržava značajan dio međunarodne zajednice", tvrdi list "Večer" iz Maribora.

Pristati u sadašnjoj situaciji na bilateralne razgovore s Hrvatskom bila bi za Sloveniju "opasna zamka" i na to treba podsjećati Cerara koji nema tako veliko iskustvo kao Karl Erjavec jer je njegovo povijesno sjećanje manje, navodi u prilogu Matija Stepišnik.

"Cerar je pod pritiskom slabog rejtinga svoje vlade i stranke pred parlamentarnim izborima slijedeće godine, pa je možda zbog toga željan značajnijeg napretka u vezi s arbitražom o granici, no pristanak na bilo što drugo osim inzistiranja na implementaciji arbitražne presude za njega bi bila kobna greška", ocjenjuje slovenski komentator u listu "Večer".

"Ako u Zagrebu dade na pregovarački stol bilo koju drugu mogućnost osim inzistiranja na arbitražnoj presudi, onda bi se to opasno približilo povijesnom samoubojstvu premijerove politike, a imalo bi i velike posljedice za Sloveniju", navodi Stepišnik. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene