Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Četiri koalicijske stranke

Slovenski LDS prijeti odlaskom iz koalicijske Vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Traže javnu objavu Pahorovog razgovora s ministrom pravosuđa Zalarom i glavnom državnom odvjetnicom Brezigar, inače odlaze iz vladajuće koalicije.

Liberalni demokrati (LDS), jedna od četiriju stranaka u vladi slovenskog premijera Boruta Pahora zaprijetila je odlaskom iz vladajuće koalicije nakon sastanka vodstva stranke završenog u noći na srijedu. 'Stranka će napustiti vladu bez daljnje rasprave ako premijer do ponedjeljka ne ispuni naše zahtjeve', izjavila je predsjednica liberalnih demokrata (LDS) Katarina Kresal, nakon maratonskog zasjedanja vodstva stranke posvećenog stanju u vladajućoj koaliciji.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Peđa Grbin Posljednji dan kampanje Peđa Grbin predstavio politiku koalicije: "HDZ je do tipfelera prepisao naš program za umirovljenike"

Kao glavni uvjet za svoj ostanak u vladi LDS zahtijeva da premijer Pahor javno objavi sadržaj razgovora koji je imao s ministrom pravosuđa Alešom Zalarom, članom LDS-a, te glavom državnom odvjetnicom Barbarom Brezigar. Ministar pravosuđa i državna odvjetnica već su više mjeseci u javnom sukobu u kojemu jedno drugoga optužuju za pritiske i kršenje zakona. Zalar je zahtijevao smjenjivanje državne odvjetnice, no Pahor je prošlog tjedna nakon sjednice vlade izjavio da ga ministar pravosuđa 'nije uspio uvjeriti' kako je ta smjena potrebna, te po ocjenama LDS-a tako diskreditirao ministra u svojoj vladi. Stranka stoga traži objavu razgovora Zalara, Pahora i Brezigarove, kako bi javnost mogla sama procijeniti vjerodostojnost ministra Zalara.

Liberalni demokrati također zahtijevaju da se nastavi postupak utvrđivanja odgovornosti za kršenje zakona i ustavnosti na državnom odvjetništvu, što ministar pravosuđa Aleš Zalar pripisuje glavnoj državnoj odvjetnici i zahtijeva njen odlazak s tog mjesta. Slovenski mediji takav Pahorov stav tumače njegovom bojazni da bi kadrovskom promjenom na vrhu tužiteljstva mogao izazvati opoziciju. Brezigar se smatra politički bliskom oporbenoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša. Janša je već ranije najavio da bi mogao pozvati na demonstracije u slučaju da se smjena Brezigarove nađe na dnevnom redu parlamenta. Barbara Brezigar kandidirala se kao nezavisna kandidatkinja na predsjedničkim izborima 2002. godine, uz potporu stranaka desnog centra, a mediji joj pripisuju navodni zastoj u istrazi afere Patria u kojoj se nekadašnji premijer Janša sumnjičio za dobivanje nezakonitih provizija od finske kompanije koja je u vrijeme njegove vlade dobila posao nabave oklopnih vozila za slovensku vojsku. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene