Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenski komentatori prosvjed na Dragonji ocijenili blamažom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodeći slovenski novinski komentatori ocijenili su u ponedjeljak subotnji prosvjed potpornika Joška Jorasa na Dragonji kao političku blamažu organizatora koja Sloveniji nije donijela nikakvu prednost u sporu oko granice, a uz to niti medijski nije koristila Marjanu Podobobniku ili Slovenskoj pučkoj stranci (SLS) pred ovogodišnje parlamentarne izbore, kako joj je to sličnom demonstracijom uspjelo prije 4 godine.

"Ako je Jorasu ili Sloveniji netko želio napraviti štetu, onda mu je to u potpunosti uspjelo", piše u "Delu" vladi blizak komentator Stojan Žitko koji dodaje da granični "spektakl" ovoga puta nije bio niti medijski posebno uspješan iako se tamo pojavio velik broj televizijskih ekipa i novinara.

Pročitajte i ovo Dražen Knežević Potraga se nastavlja ranom zorom Jedan od tragača za djevojčicom u nabujaloj Dragonji otkrio tijek potrage: ''Pronašli smo jednu dječju zimsku jaknu. Sutra dolaze i djelatnici ATJ-a Lučko'' Anđelija Matas obitelj se neće predati Nevjerojatna blamaža hrvatskog pravosuđa: Donijeli presudu na temelju - pogrešnog datuma smrti

"Sve skupa je zvučalo prilično jadno, teatralizirano, a kad je riječ o vodećim protagonistima i neukusno", navodi Žitko koji dodaje da je organizator prosvjeda Marjan Podobnik Sloveniji napravio štetu, a nije koristio niti Jorasu, te da su bili patetični njegovi telefonski pozivi premijeru Janši i njegovim ministrima koji se nisu odazivali.

"Stariji Podobnikov brat Janez koji je ministar u Janšinoj vladi nije mu priskočio u pomoć, a možda nije ni smio jer je njegov položaj u vladi prilično klimav", navodi Žitko.

I komentator oporbi bliskog ljubljanskog dnevnog lista "Dnevnik" Franco Juri iznosi slične ocjene o okupljanju Jorasovaca, ali grijeh za stanje pripisuje vladi Janeza Janše jer nije riješila granična pitanja s Hrvatskom.

"Neki slovenski političari i navodni predstavnici civilnog društva opet su na Dragonji željeli stvarati povijest, ali se je njihova folklorom bogata predstava zaustavila nekoliko metara od žardinjera s cvijećem, koje su za Jorasove pristaše postale nekakvi simboli navodne hrvatske okupacije. Svjedočili smo otvaranju predizborne kampanje, a Podobnikovi su ljudi Hrvatskoj omogućili još jednu laku pobjedu", navodi Juri.

"Slovenija koja predsjedava Europskom unijom tako je potrošila još nešto od svog ugleda", navodi "Dnevnikov" komentator, ali za nezgodnu situaciju više krivi službene vlasti jer tvrdi da su prosvjednici formalno bili u pravu, pozivajući se na odredbu suda u Piranu koji je naredio uklanjenje žardinjera na hrvatskoj strani granice.

"Prosvjednici su zapravo bili u pravu kad su tvrdili da je na ispitu pala Slovenija kao pravna država. Jer, država je stvorila uvjete za takve incidente i ona te uvjete održava, ali u isto vrijeme slovenskoj javnosti prikriva neke činjenice koje bi pokazale istinsko stanje na Dragonji", navodi u komentaru od ponedjeljaka "Dnevnik".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene