Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tromjesečno putovanje

Slovenski biolog krenuo na put oko svijeta ultralakim zrakoplovom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski biolog 53-godišnji Matevž Lenarčič krenuo je danas ujutro na put oko svijeta ultralakim zrakoplovom.

Lenarčić je krenuo s ciljem da potroši što je moguće manje goriva i tako upozori na važnost očuvanja planeta Zemlje, objavile su internetska stranica i slovenska turistička organizacija.

Diplomirani biolog, alpinist, fotograf, pilot i avanturist poletio je danas iz zračne luke u Ljubljani na put dug 100.000 km tijekom kojega će preletjeti sedam kontinenata, tri oceana, 120 nacionalnih parkova, Antarktiku i Mont Everest. Putovanje će trajati oko tri mjeseca. Prva postaja bit će Maroko, druga Senegal, a zatim će preko Atlantskog oceana doletjeti do Amerike.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Ilustracija Jači od morfija, jeftiniji od heroina Zombi droga pred vratima Hrvatske, Europa u velikom strahu

>> U 5 minuta se provezite cijelim SAD-om!

'Želim poručiti ljudima da je ovaj planet jedini koji nam je dan i ako ga uništimo, izgubit ćemo ga zauvijek mi i naši potomci', rekao je Lenarčič, iskusan pilot koji je 2004. već obišao svijet u sličnoj letjelici. Lenarčič se na drugo putovanje oko svijeta uputio u slovenskom zrakoplovu Pipistrel Virus-SW914 teškom 290 kg koji postiže brzinu do 300 km/h. Letjet će uglavnom na visini od 9.000 metara.

Pipistrel je slovenska tvornica specijalizirana za lake letjelice. 2011. je dobila NASA-inu nagradu za najbolji ekološki zrakoplov, pošto je uspjela prijeći 320 km u nepuna dva sata s manje od 3,79 litara potrošnje po osobi u letjelici. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene