Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenske stranke uvjerene da se ZERP neće primijeniti nakon 1.siječnja 2008.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dogovor s Hrvatskom i Europskom unijom usmjeren na to da hrvatski ekološko- ribolovni pojas ZERP u Jadranu ni nakon 1. siječnja iduće godine ne bi vrijedio za Sloveniju još uvijek je moguć, iznijeli su u petak u razgovoru za RTV Sloveniju predstavnici dviju najjačih političkih stranaka vladajućih Slobodnih demokrata (SDS) i oporbenih Socijalnih demokrata(SD).

"Uvjeren sam da će upozorenja iz Bruxellesa i posljedice koje bi zbog primjene ZERP-a Hrvatska mogla imati polučiti učinak", rekao je u raspravi Jožef Jerovšek, parlamentarni zastupnik SDS-a, stranke premijera Janeza Janše, i predsjednik vanjskopoličkog odbora.

Pročitajte i ovo Biračko mjesto, ilustracija Izbori u srijedu 17. travnja Počinju teći rokovi za sastavljanje lista i prikupljanje potpisa: Evo i koliko će trajati predizborna kampanja Provjereno: Hrvatski sabor - 1 Unosan biznis Svi mi sudjelujemo u njihovom financiranju, a jedna osoba može ih osnovati koliko želi: Novih stranaka imamo na izvoz

Jerovšek je rekao kako je istina da zapisnik o tome da Hrvatska neće primijeniti ZERP na Italiju i Sloveniju bez postizanja sporazumnog rješenja, što su ga uz pomoć Europske komisije 2004. u Bruxellesu potpisali državni tajnici u ministarstvima vanjskih poslova, nije pravno obvezujući dokument jer ga nisu potpisali ministri ili premijeri. No, tvrdi on, iz zapisnika je jasna politička obveza Hrvatske, a važno je i da je Europska komisija zapisnik unijela i u pregovarački okvir za Hrvatski i njeno uključivanje u Europsku uniju.

Patrick Vlašič, međunarodni pravnik i član predsjedništva SD-a Boruta Pahora rekao je da je sadašnje inzistiranje Hrvatske na primjeni ZERP-a s početkom iduće godine povezano s približavanjem parlamentarnih izbora i da vjeruje kako će zaplet biti riješen. Vlačič je rekao da ne podržava ideje o raspisivanju referenduma u Sloveniji kojim bi se blokirao put Hrvatske prema Europskoj uniji, kako su to u emisiji zastupali predstavnici nacionalističkih stranaka, Slovenske pučke stranke (SLS) i Slovenske nacionalne stranke (SNS).

Parlamentarni zastupnik SNS Bogdan Barovič rekao je da Slovenija kao punopravna članica EU-a može raspisati referendum o ulasku Hrvatske u EU i tako blokirati njen put u integraciju, onako kako su to napravili Francuzi koji su na referendumu blokirali prijem europskog ustava.

"Novog europskog ustava još nema, a na snazi je zato ugovor iz Nice prema kojemu se referendum može raspisati. Ako se Hrvatska bude ponašala kao do sada, naša će stranka tražiti referendum o uključivanju Hrvatske u EU. Ugovor iz Nice ionako je prekršen primanjem Rumunjske i Bugarske jer je ugovorom iz Nice predviđeno da EU može imati samo 25 članica", rekao je Barovič.

Predstavnica Slovenske pučke stranke (SLS) Duša Krnel Umek izjavila je da je Hrvatska već okupirala "pola Piranskog zaljeva" i Savudriju, te da čini jednostrane korake na koje slovenska vlada ne odgovara dovoljno odlučno, a ne dopušta da se u parlamentu raspravlja o rezoluciji o granici s Hrvatskom koju su predložili pučani.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene