Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenska vlada odbacila protuhrvatski prijedlog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija dosljedno zahtijeva da Hrvatska u pristupnom procesu ispuni sve kriterije Europske unije, a u isto vrijeme upozorava EU na jednostrane postupke hrvatske strane, odgovor je što ga je slovenska vlada u petak dala bivšoj zastupnici Jelinčičeve Slovenske nacionalne stranke (SNS), a sada predstavnici odcijepljene frakcije "Lipa" Barbari Žgajner Tavš, koja je Vladi predložila da iskoristi svoju poziciju u Bruxellesu i zbog otvorenih pitanja prekine pregovore Europske komisije s Hrvatskom, te da iz Zagreba povuče slovenskog veleposlanika.

"Gubitak strpljenja i nepromišljeni postupci ne vode do uspješnog rješenja otvorenih bilateralnih pitanja, a Hrvatska kao kandidatkinja za članstvo ima jasno definirane kriterije za ulazak u integraciju. Među tim kriterijima su dobrosusjedski odnosi, europski duh i ispunjavanje preuzetih obveza, a Slovenija cijelo vrijeme upozorava na slučajeve jednostranih postupaka koji nisu u skladu s tim načelima", navela je u odgovoru slovenska Vlada, a prenio njezin ured za komunikacije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva Izjava nakon sastanka Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe PRIJEDLOZI IDU NA VLADU Uranjeni božićni poklon? Umirovljenici dogovorili veće usklađivanje mirovina, uvodi se godišnji dodatak

Međunarodni uspjesi Slovenije dokaz su da se do željenih rezultata može doći "samo ustrajnom i dosljednom politikom koja se temelji na poštivanju međunarodnog prava i međunarodnih obveza, a ne gubitkom strpljenja i nepromišljenim potezima u bilateralnim odnosima", navela je među ostalim u svom odgovoru Barbari Žgajner Tavš vlada premijera Janeza Janše.

Na sugestiju iste zastupnice da bi Slovenija trebala povući svog veleposlanika iz Zagreba, Janšina Vlada je odgovorila da to smatra "na ovoj točki preuranjenom mjerom koja bi nepotrebno zaoštrila odnose, što nije u interesu Slovenije i njezinih državljana".

"Slovenija će, kao članica Europske unije, svim sredstvima koja joj stoje na raspolaganju i dalje zahtijevati od Hrvatske dosljedno ispunjavanje i poštivanje temeljnih načela međunarodnog prava, te preuzetih obveza i pristupnih mjerila. Slovenska diplomacija i ubuduće će svim raspoloživim sredstvima štititi interese Slovenije i njenih državljana, a istodobno nastojati održati dobre odnose sa svim susjednim državama jer su upravo takvi odnosi značajan čimbenik uspješnog gospodarskog i političkog djelovanja Slovenije u međunarodnom prostoru", navela je Vlada u svom odgovoru zastupnici Žgajner Tavš.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene