Granični prijelaz Bregana, ilustracija (Foto: Zarko Basic/PIXSELL)
Granični prijelaz Bregana, ilustracija (Foto: Zarko Basic/PIXSELL) Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Kolona teretnih vozila na naplatnoj postaji Bregana u smjeru Slovenije proteže se u duljini od oko 5 kilometara, objavio je HAK. Slovenski policijski sindikat od ponedjeljka ujutro je zaoštrio bijeli štrajk izvođenjem pojačanih graničnih kontrola na graničnim prijelazima Obrežje (Bregana) i Gruškovje (Macelj), nezadovoljan tijekom pregovora s vladom o povećanju plaća.


Kako su za televizijsku postaju POP-TV izjavili čelnici tog sindikata Radivoj Uroševič i Sebastjan Korošec, pojačane štrajkaške aktivnosti odvijaju se tako da slovenska policija na ta dva prijelaza s Republikom Hrvatskom "provodi pojačane kontrole teretnih vozila", a to znači da na obje strane prijelaza nastaju kolone.

Vezani članci Testiranje na koronavirus Nacionalni stožer objavio: U Hrvatskoj 50 novih slučajeva zaraze, jedna osoba preminula Marko Balen - Upute za prelaz granice Gužve na granici: Tisuće turista dolaze u Hrvatsku, provjerili smo znaju li uvjete za ulazak u zemlju

Sindikat slovenskih policajaca nezadovoljan je negativnim stajalištima vlade da se njihove plaće usklade s plaćama državnih službenika sličnog ranga te tvrdi da je sadašnja vlada čak odustala od obećanja koja im je nakon štrajka u proljeće ove godine obećala prijašnja vlada ocijenivši da je to za njih "neprihvatljivo".

U izjavi za POP-TV čelnici sindikata vladi su zaprijetili da bi štrajkaške aktivnosti na granici mogli proširiti i na druge prijelaze ako se zastoj u pregovorima nastavi, ali da se nadaju da će vlada već poslijepodne, kako je najavila, poslati kompromisni prijedlog o mogućem rastu njihovih plaća, nakon čega bi se pregovori mogli nastaviti, a zaoštrene štrajkaške aktivnosti obustaviti.

"Vladini pregovarači do sada nas nisu shvaćali ozbiljno, ali smo rezervirali vrijeme za nove pregovore ako danas popodne dobijemo novi prijedlog vladinih pregovarača", kazao je Uroševič.

Vlada premijera Marjana Šarca, koja je formirana prije više od dva mjeseca, susreće se na početku mandata s prijetnjom više sindikata javnog sektora da će stupiti u štrajk ako ne uskladi njihove plaće na razinu prije mjera štednje uvedenih 2012. godine, jer smatraju da prestanak recesije i ubrzani rast BDP-a zadnjih godina to omogućavaju.

Prema procjenama vlade, ukupni zahtjevi javnog sektora za povećanje plaća opteretili bi državni proračun u visini od 970 milijuna eura godišnje, dok je vlada spremna da ukupna masa povećanja bude 234 milijuna eura.

Više sindikata javnog sektora, među njima i jak sindikat zaposlenih u obrazovanju i znanosti, najavili su za 5. prosinca početak štrajka ako vlada ne dade prijedlog usklađivanja plaća bliži njihovim zahtjevima i željama. (Hina)

 

Proširili im kanalizacijsku mrežu: Žele naplatiti 7000 kn za "novi" iako kuće već imaju jedan priključak