Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenska oporba lijevoga centra dobila izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema privremenim rezultatima na nedjeljnim petim po redu parlamentarnim izborima u Sloveniji tijesnom je većinom pobjedu ostvarila oporbena stranka lijevog centra Socijalnih demokrata (SD) Boruta Pahora, ispred konzervativne Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janeza Janše, objavilo je izborno povjerenstvo nakon prebrojanih 99,97 posto glasova.

U novom sazivu parlamenta zastupnike će imati sedam političkih stranaka.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Samuel Žbogar zaključio 'Poboljšanje odnosa s RH najveće je Pahorovo postignuće'

Prema neslužbenim i nepotpunim rezultatima izborne komisije rezultat je slijedeći:

Stranačka lista Broj zastupnika Broj glasova Postotak glasova

SOCIJALNI DEMOKRATI SD - 29 315.666 30,50 %

SLOVENSKA DEMOKRATSKA STRANKA - SDS 28 303.474 29,32 %

ZARES - 9 97.322 9,40 %

DeSUS - STRANKA UMIROVLJENIKA 7 77.142 7,45 %

SLOVENSKA NACIONALNA STRANKA - SNS 5 56.492 5,46 %

SLS - SLOVENSKA PUČKA STRANKA 5 54.196 5,24 %

LDS LIBERALNA DEMOKRACIJA SLOVENIJE 5 53.711 5,19 %

TALIJANSKA I MADŽARSKA MANJINA 2


Na izborima je pravo glasa imalo 1.694.899 birača. Glasovalo je ukupno 1.053.468 birača.

Potpunije službene rezultate Državno izborno povjerenstvo priopćit će u ponedjeljak na večer, nakon što se prebroje glasovi stigli poštom iz Slovenije, a potpune između 3. i 5. listopada, nakon što se rezultatima pribroje glasovi koji se očekuju od slovenskih birača u inozemstvu. U inozemstvu može glasovati nešto manje od 50.000 birača, a ne očekuje se da će njihovi glasovi značajnije utjecati na rezultat.

Janši prerano za izjave o pobjedniku, priznaje ljevici šanse za vladu 

Slovenski premijer i predsjednik konzervativne Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša je komentirajući privremene rezultate nedjeljnih parlamentarnih izbora prema kojima su oporbeni socijaldemokrati (SD) Boruta Pahora tijesno dobili izbore izjavio da pobjednik još nije odlučen i da valja pričekati dok se ne prebroje glasovi poslani poštom i oni iz inozemstva.


Janez Janša smatra da još nije sve gotovo "Za sada još ne možemo govoriti o relativnom pobjedniku", rekao je Janša, dodajući da je potrebno da se pričekaju rezultati glasovanja iz inozemstva koji se očekuju za osam dana.

"O relativnom pobjedniku moći ćemo govoriti tek nakon što se prebroje svi glasovi", rekao je Janša, dodajući da bi izborni rezultat nakon što prispiju glasovi poslani poštom iz Slovenije i oni koje će izborna komisija dobiti iz inozemstva mogao biti promijenjen, a njegova stranka po broju mandata u parlamentu sasvim izjednačena sa Socijalnim demokratima (SD) Boruta Pahora.

Uz to, Janša je upozorio da niti tri stranke lijevog centra koje su pred izbore nastupale u "neformalnoj koaliciji" i koje žele sastaviti vladu nemaju natpolovične većine u parlamentu, prema dosadašnjim rezultatima, jer zajedno imaju 43 zastupnika u parlamentu koji broji 90 mjesta.

Janša je međutim, kako je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA, priznao da je više izgleda za sastavljanje vlade lijevog centra jer njegova stranka unatoč tome što je dobila broj glasova kao na izborima prije četiri godine nije uspjela uvjeriti glasače da joj daju uvjerljivu većinu potrebnu za formiranje stabilne vlade desnog centra, a iz parlamenta po sadašnjim podacima ispada i Bajukova Nova Slovenija (NSI) koja je bila njegova glavna koalicijska partnerica u dosadašnjoj vladi.

Predsjednik te stranke Andrej Bajuk u nedjelju je nakon objave rezultata priznao da je razočaran i najavio da će stranci ponuditi ostavku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene