Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija: Voltaren dozvoljen, prijete tužbe zbog Vioxxa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Voltaren, za koji je nedavno jedna australska studija pokazala da za 40 posto povećava rizik kardiovaskularnih bolesti, slovenski će liječnici i dalje smjeti propisivati.

No, u Sloveniji se može očekivati niz sudskih tužbi
pacijenata koji su do prije dvije godine, kada je povučen iz prodaje, uzimali Vioxx, farmaceutske tvrtke Merck, a koji spada istu skupinu lijekova za liječenje reumatskih bolesti.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

Svi slovenski mediji u četvrtak su objavili priču Ljubljančanina
Antona Kastelica koji je najavio sudsku tužbu i odštetni zahtjev
protiv proizvođača tog lijeka, odnosno njegova zastupnika u Sloveniji jer je prije dvije godine doživio infarkt, u vrijeme kad je uzimao Vioxx zbog bolova u koljenu. 

Visinu odštetnog zahtjeva Kastelic nije odredio, jer očekuje da će mu se pridružiti i drugi koji su koristili taj lijek i imali štetne posljedice, pa bi u tom slučaju mogli podići zajedničku tužbu, pišu u četvrtak vodeći slovenski dnevni listovi "Delo" i "Dnevnik".

Kastelic ima medicinsku dokumentaciju prema kojoj mu je u vrijeme uzimanja lijeka stanje akutno pogoršano, jer je dobio infiltrat u plućima od kojega se skoro ugušio, a zbog akutnih simptoma srčanog infarkta u suženu žilu morala mu je biti ugrađena premosnica.

63-godišnji Kastelic, inače predsjednik Društva invalida u
ljubljanskoj općini Centar, tvrdi da su njegove teškoće prestale nakon što je odustao od terapije Vioxxom, te da smatra da će mu se u tužbi protiv Mercka pridružiti i mnogi drugi pacijenti koji su imali slične negativne posljedice po svoje zdravlje zbog uzimanja tog lijeka.

Slovenski liječnici i državna agencija za lijekove smatraju, navode slovenski mediji, da za sada nema dovoljno argumenata za povlačenje Voltarena, iako spada u istu skupinu antireumatskih lijekova kao Vioxx, ali upozoravaju na potrebu da se Voltaren ograničeno propisuje pacijentima koji imaju kardiovaskularne poteškoće.

Neki slovenski specijalisti smatraju da bi najbolje rješenje zapravo bilo povlačenje svih nesteroidnih antireumatika koji imaju negativne učinke, ali upozoravaju da za te lijekove za sada nema dobre zamjene, navodi u četvrtak ljubljanski "Dnevnik".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene