Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Viši sud u Ljubljani u srijedu će započeti odlučivanje o žalbi nekadašnjeg slovenskog premijera Janeza Janše i suosuđenih dužnosnika na prvostupanjsku presudu kojom su lani osuđeni na zatvorske i novčane kazne u korupcijskoj aferi Patria.


Početkom lipnja prošle godine prvostupanjski sud u Ljubljani osudio je Janeza Janšu na dvije godine zatvora i novčanu kaznu od 37.000 eura, presudivši da je u vrijeme kad je bio predsjednik vlade 2006. prihvatio obećanje novčane nagrade od finske tvrtke Patria koja je isporučila oklopna vozila za slovensku vojsku.

Vezani članci Janez Janša Slovenija opet na čelu Vijeća EU-a: Janša pod posebnim povećalom? Popuštanje mjera u Sloveniji, ilustracija Susjedi ulaze u narančastu zonu: "Približavamo se točki kad će epidemija biti zaustavljena"

Viši sud odlučivat će o Janšinoj žalbi koji negira krivnju i kontakte s Patrijom, te o žalbi nekadašnjeg brigadira slovenske vojske Antona Krkoviča i Ivana Črnkoviča, direktora posredičke tvrtke Rotis koja je surađivala s Patrijom, a koji su lani također zbog nezakonitog posredovanja osuđeni na zatvorske i novčane kazne u istom slučaju.

Financijska istraga protiv bivšeg slovenskog premijera Janše

Sutkinja Barbara Klajnšek lani je prilikom izricanja presude rekla da su sva trojica bila svjesna svog čina koji su počinili iz koristoljublja, pri čemu im je prethodno nekažnjavanje priznato kao olakšavajuća okolnost u presudi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook