Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenska vojska nastavlja s postavljanjem tzv. "pregrada za reguliranje izbjegličkog toka" na granici s Hrvatskom pa je u utorak počela postavljati bodljikavu žičanu ogradu uz rijeku Kupu, na području slovenske Bele Krajine, što nailazi na potporu ali i kritike lokalnih dužnosnika i stanovništva, javljaju slovenski mediji.


Gradonačelnik grada Metlike, centra te nerazvijene regije, izjavio je da podržava postavljanje ograde te da tijek granice na tom sektoru nije sporan.
"Ograda je namijenjena zaštiti naših državljana, na nju ćemo se morati naviknuti", kazao je gradonačelnik Darko Zevnik.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Od članice Europske unije očekivao bih drukčije ponašanje' Slika nije dostupna U Sloveniju ušlo 2.700 migranata, nitko nije zatražio azil

Sasvim je suprotnog mišljenja ravnatelj regionalnog turističko-razvojnog centra Peter Črnič koji upozorava da se radi o regiji koja je zbog izoliranosti od ostalih okrenuta suradnji s Hrvatskom i turizmu, ali je tradicionalno pogađa depopulacija i male razvojne mogućnosti.

Žica uz Kupu imat će negativan utjecaj na ionako osiromašeno gospodarstvo ovog kraja, to znači zabiti nož u srce moguućnosti preživljavanja ove osiromašene regije, napisao je Črnič u prosvjednom pismu ministru za gospodarstvo i turizam Zdravku Počivalšeku, za kojega mediji navode da je bio organizator kupnje žičane ograde u Poljskoj za potrebe slovenske vlade.

Ministar Ostojić: Hrvatska će zaustaviti prijem izbjeglica ako se zaustavi prolaz prema Njemačkoj

Črnič navodi da se radi o regiji koja svoje prilike nalazi u turizmu, festivalima na otvorenom i ekološkoj poljoprivredi, ali je i populacijski najugroženija slovenska pokrajina jer se u njoj broj stanovnika u zadnjih 160 godina smanjio za 20 posto, dok je istodobno u ostalom dijelu zemlje u tom razdoblju udvostručen.

Slovenija je žičanu ogradu na granici s Hrvatskom, koja je ujedno i granica schengenskog područja, počela podizati prije tjedan dana, a do danas je postavljeno više od 20 kilometara ograde.

Plan vlade je da u najviše šest mjeseci podigne 80 kilometara ovakve barijere duž granice s Hrvatskom, koja je ukupno duga 671 kilometar.

Slovenski premijer Miro Cerar i jučer je u više nastupa istaknuo da se radi o privremenoj, ali nužnoj mjeri zaštite slovenskih građana i schengenske Europe od izbjegličkog vala koji je prevelik u sadašnjim uvjetima, da se primanje izbjeglica u Sloveniju dok to ne naprave Austrija i Njemačka, neće zaustaviti, te da će Slovenija biti sretna kad prestane potreba za ogradom i odmah je ukloniti.

Za to su, međutim, po Cerarovoj ocjeni potrebne cjelovite mjere kontrole vanjske granice Europske unije i dogovor s Turskom o zadržavanju izbjeglica izvan Europe, a žica za usmjeravanje izbjegličkog vala iz Hrvatske pomoći će, smatra on, i da ne dođe do zatvaranja unutarnjih granica unutar schengenskog prostora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju