Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija: Tri četvrtine protiv ukidanja besplatnog pobačaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri četvrtine slovenskih ispitanika protiv je najavljenih restrikcija u prekidu neželjene trudnoće koje je predložio ministar za rad, obitelj i socijalnu skrb Janez Drobnič, a skoro polovica smatra da bi on trebao trebao dati ostavku na svoj položaj, pokazali su rezultati ankete.

Čak 75 posto ispitanika, u anketi koju je objavio ljubljanski dnevni list "Dnevnik", protiv je Drobničeva prijedloga da se abortusi, ako trudnoća ne ugrožava život ili zdravlje trudnice, više ne plaćaju iz zdravstvene blagajne, nego da ih plaćaju žene koje se na to odluče, a 19 posto bi se s takvom mjerom složilo.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Njemačkoj Protiv pobačaja Europska država planira zabraniti molitelje pred ustanovama: "Radi se o neprihvatljivim napadima" Slika nije dostupna Alarmantni podaci U 2015. u Hrvatskoj rodilo je 1100 djevojaka mlađih od 19 godina, 226 ih je prekinulo trudnoću

Isto tako, 80 posto ispitanika kao svoje osobno stajalište o umjetnom prekidu trudnoće odabralo je ono da je to "pravo žena da odlučuju o svom tijelu", dok tek 14 posto smatra da se radi o "nedopustivoj intervenciji žene u život budućeg ljudskog bića". 

Drobničevu smjenu ili ostavku podržalo bi 49 posto ispitanika, a 38 ne, pokazala je telefonska anketa "Dnevnika" u kojoj je sudjelovalo 760 odraslih ispitanika oba spola. List dodaje da anketni uzorak odgovara osnovnim demografskim karakteristikama slovenske populacije.

Na pitanje da li bi zbog predložene mjere, o kojoj vlada nije raspravljala nego je riječ o prijedlogu jačanja nataliteta koji još treba proći javnu i stručnu raspravu, trebao dati ostavku, Drobnič je izjavio da bi "to bilo neobično za europski način razmišljanja" jer se kao ministar "založio za život i rodnost", piše "Dnevnik".

Predložene mjere restrikcija u do sada liberalnom odnosu prema pobačaju podržala je Katolička crkva izjavom Pokreta za život. 

Predsjednica tog pokreta i dopisna članica papinske Akademije za život, ginekologinja Mirjam Cvelbar, izjavila je za ljubljanski list "Delo" da podržava prijedlog ministra za rad, obitelj i socijalnu politiku u pogledu nove politike prema abortusu.

"Uvjereni smo da bismo morali uvažiti ustavno načelo da je ljudski život nepovrediv. Plaćanje abortusa bio bi pozitivan korak", rekla je Mirjam Cvelbar koja dodaje da bi mlade žene koje razmišljaju o abortusu prema predloženim mjerama najprije morale najmanje jedan tjedan dobivati savjete stručnjaka koji bi ih upozorili na tjelesne i psihičke posljedice pobačaja.

Protivnici restrikcija, a i najistaknutiji slovenski ginekolozi, kao
protuargument prijedlogu o restrikcijama navode da je broj abortusa u Sloveniji zadnjih 20 godina tri puta manji, pa se umjesto 20.000 takvih zahvata, koliko ih je zabilježeno 1986., sada godišnje obavi nešto više od 6.000. 

Osim toga, kao argument protiv ideje o plaćanju abortusa navodi se da je obično riječ o ženama koje zbog socijalnih razloga takav zahvat, koji stoji oko 450 eura, ne bi mogle platiti. Uz to, navode da takve restrikcije, zamišljene kao dio pronatalitetne politike, nisu dale rezultate ni u drugim zemljama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene