Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovensko ministarstvo obrane dogovorilo je raskid ugovora po kojemu je od finske tvrtke Patria trebalo preuzeti ukupno 135 oklopnih naoružanih transportnih vozila uz ukupnu cijenu od 278 milijuna eura, izjavio je u srijedu ministar obrane Aleš Hojs.


Hojs je na konferenciji za novinare rekao da su pregovori s Patriom trajali više mjeseci, te izrazio zadovoljstvo slovenske strane što su rezultirali sporazumnim raskidom ugovora iz 2006. godine. Dogovor je potvrdila i slovenska vlada, a Patria se obvezala da će i dalje servisirati i isporučivati rezervne dijelove za 30 oklopnih vozila koje je već isporučila, a koristi ih slovenska vojska u međunarodnim operacijama. Za njih je Slovenija već platila Patriji 74,5 milijuna eura. Nije poznato je li zbog raskida ugovora Patria od Slovenije ishodila i eventualne penale.

Hojs je izrazio očekivanje da će slovenska vojska i s postojećim brojem transportera održati kriterije potrebne za sudjelovanje u međunarodnim operacijama koje zahtijeva NATO, budući da su ti kriteriji trenutačno u reviziji zbog gospodarkse krize koja je pogodila i vojne proračune mnogih drugih zemalja.

Vezani članci Testiranje na koronavirus, ilustracija I susjedi imaju problema s malim interesom za cijepljenje, uvode posebnu vrstu ''kazne'' za necijepljene Pojačan promet prema moru - 3 Udarni turistički vikend: Na ulazak u Sloveniju čeka se satima, gužve i prema moru

>> Milanović u Finskoj: Patria je pravosudno pitanje, politika se neće miješati

Razočarenje raskidom ugovora s Patriom izrazio je međutim Ivan Črnkovič, direktor tvrtke Rotis kao posrednika u tom poslu, rekavši da su on i njegova tvrtka izvukli "deblji kraj".

Črnkovič je jedan od petorice suoptuženih u procesu koji se još vodi zbog sumnji da je u poslu Patrie sa Slovenijom bilo koruptivnih pojava, a jedan od suoptuženika je sadašnji predsjednik slovenske vlade Janez Janša.

Janša niječe sve sumnje o navodnim nezakonitim provizijama prilikom sklapanja tog posla preko posrednika iz Austrije. Sumnje da su pri sklapanju posla štetili državnim interesima u međuvremenu su na slovenskim sudovima oslobođeni Karl Erjavec koji je u prvoj Janšinoj vladi bio ministar obrane, a sada je ministar vanjskih poslova, te nekadašnji načelnik glavnog stožera slovenske vojske Albin Gutman. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook