Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija: Sindikati prijete demonstracijama ako se produlji radni vijek

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski sindikati spremni su i na demonstracije ako se u parlamentarnu proceduru bez usklađivanja uputi zakonski prijedlog kojim bi se brže nego do sada produljivale godine starosti i radni vijek potrebni za odlazak u mirovinu.

"Prijetiti pogoršanjem uvjeta je nehumano i takve prijetnje odbacujemo, a ako se ostvare Slovenija bi doživjela demonstracije kakve se ne pamte", izjavio je za mariborski dnevni list "Večer" predsjednik Saveza slobodnih sindikata (ZSS) Dušan Semolič.

Pročitajte i ovo Umirovljenica, ilustracija Objavio HZMO Poznato kada stižu mirovine: Osim povećanja, stiže još jedno iznenađenje za dio korisnika Slika nije dostupna Ljubljana: Sutra masovne demonstracije zbog inflacije i troškova života

Po njegovim riječima, mirovinska reforma uvedena 1999. godine kojom se postupno pooštravaju uvjeti za odlazak u mirovinu daje dobre rezultate, a radikalno pogoršanje uvjeta za umirovljenje povećalo bi državne socijalne troškove, te dovelo do povećanja bolovanja i invalidskih umirovljenja.

Takva bi mirovinska reforma, ocjenjuje najveća slovenska
središnjica, bila posebno nepravedna prema ženama koje rade na teškim poslovima u industriji.

Po propisima za ovu godinu, žene odlaze u mirovinu sa 55 godina i osam mjeseci, a muškarci sa 62 godine starosti.

Ocjenu da mirovinska reforma iz 1999. godine nije bila dovoljna i da bi sadašnji sustav uz postojeće demografske trendove ponovno trebalo mijenjati jer nije održiv, iznijela je nedavno u svom izvješću misija Međunarodnoga monetarnog fonda prilikom redovite godišnje misije u Sloveniji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene