Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski sindikati spremni su i na demonstracije ako se u parlamentarnu proceduru bez usklađivanja uputi zakonski prijedlog kojim bi se brže nego do sada produljivale godine starosti i radni vijek potrebni za odlazak u mirovinu.


"Prijetiti pogoršanjem uvjeta je nehumano i takve prijetnje odbacujemo, a ako se ostvare Slovenija bi doživjela demonstracije kakve se ne pamte", izjavio je za mariborski dnevni list "Večer" predsjednik Saveza slobodnih sindikata (ZSS) Dušan Semolič.

Vezani članci Granični prijelaz Bregana Neće vrijediti za sve: Neki putnici će smjeti u Sloveniju i bez PCR testa Slovenija postrožila prelazak granice - 1 Za ulazak u Sloveniju iz crvenih zona obavezan je negativni PCR test. Sarajevo od ponedjeljka ublažava mjere: Otvaraju se teretane, terase kafića i bazeni

Po njegovim riječima, mirovinska reforma uvedena 1999. godine kojom se postupno pooštravaju uvjeti za odlazak u mirovinu daje dobre rezultate, a radikalno pogoršanje uvjeta za umirovljenje povećalo bi državne socijalne troškove, te dovelo do povećanja bolovanja i invalidskih umirovljenja.

Takva bi mirovinska reforma, ocjenjuje najveća slovenska
središnjica, bila posebno nepravedna prema ženama koje rade na teškim poslovima u industriji.

Po propisima za ovu godinu, žene odlaze u mirovinu sa 55 godina i osam mjeseci, a muškarci sa 62 godine starosti.

Ocjenu da mirovinska reforma iz 1999. godine nije bila dovoljna i da bi sadašnji sustav uz postojeće demografske trendove ponovno trebalo mijenjati jer nije održiv, iznijela je nedavno u svom izvješću misija Međunarodnoga monetarnog fonda prilikom redovite godišnje misije u Sloveniji.