Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija: Sastanak vlade i Europske komisije; razgovor i o ZERP-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sastanak predstavnika Europske komisije sa slovenskom vladom na Brdu kod Kranja, posvećen prioritetima Europske unije u prvoj polovici ove godine kada tom integracijom predsjedava Slovenija, počeo je na Brdu kod Kranja. Očekuje se da će biti govora i o pitanju hrvatskog ZERP-a.

Susret Europske komisije s članovima vlade predsjedavajuće zemlje Europske unije tradicionalno se održava na početku svakog predsjedanja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari"

U novom kongresnom centru Brdo najprije se sastaju slovenski premijer Janez Janša i potpredsjednica Europske komisije Margot Wallstroem, a potom slijede susreti po skupinama na kojima će slovenski ministri i članovi Europske komisije razmijeniti stajališta o zadaćama koje čekaju Sloveniju kao predsjedavajuću zemlju idućih mjeseci.

To su, među ostalim, koordinacija procesa ratifikacije europskog reformskog ugovora u svim državama članicama, daljnji koraci na provedbi Lisabonske strategije kojom se jača konkurentska sposobnost EU-a, strategija na području energetike vezana na klimatske promjene, te jačanje europske perspektive država zapadnog Balkana. 

SSP sa Srbijom do kraja siječnja?

Slovenija podupire potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom što je prije moguće, vjerojatno do kraja siječnja.

"Ja sam jedan od onih koji smatraju da SSP treba potpisati što prije, vjerojatno do kraja ovoga mjeseca, no neke od naših kolega još treba uvjeriti da je to dobra ideja", rekao je slovenski ministar vanjskih poslova Dmitrij Rupel bruxelleskim dopisnicima koji borave u Sloveniji.

Potpisivanje SSP-a sa Srbijom odgođeno je zbog toga što Beograd nije uhitio i izručio ratnog vojnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića Haškom sudu.

No, unutar EU-a sve je izraženiji pritisak da se učini taj ključni
korak kako bi se pomoglo proeuropskom predsjedniku Srbije Borisu Tadiću koji će na izborima 20. siječnja pokušati izboriti drugi predsjednički mandat.

"Nadamo se kontinuitetu. Želimo da pobjede demokratske snage u Srbiji", rekao je Rupel.

ZERP

Prema navodima slovenskih medija, očekuje se da će u današnjim razgovorima slovenske vlade i Europske komisije biti govora i o pitanju hrvatskog ZERP-a.

Predstavnici slovenske vlade i premijer Janša zadnjih su dana isticali da očekuju promjenu odluke o ZERP-u, odnosno njegove primjene na članice EU-a, od strane nove hrvatske Vlade i Sabora nakon njegova konstituiranja, te smatraju da je riječ u prvom redu o problemu između EU i Hrvatske, a ne bilateralnom pitanju Slovenije i Hrvatske.

Premijer Janša, koji je prošloga tjedna na konferenciji za novinare sugerirao da bi zbog ZERP-a Europska komisija mogla usporiti pregovarački proces s Hrvatskom, jučer je u razgovoru s dopisnicima iz Bruxellesa, koji na poziv njegove vlade borave u Sloveniji, rekao da je za Sloveniju pitanje ZERP-a načelne naravi jer se Hrvatska trilateralnim dogovorom s Italijom i Slovenijom prije 4 godine obvezala da ga neće primijeniti na članice Europske unije.

Na susretu članova Europske komisije sa slovenskom vladom na Brdu kod Kranja sudjeluje i europski povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Janša i potpredsjednica Komisije Margot Wallstroem održat će popodne zajedničku konferenciju za novinare, a nakon ručka slovenska vlada i Europska komisija održat će plenarnu sjednicu.

Potpredsjednica Komisije koja na sastanku sa slovenskom vladom zamjenjuje predsjednika Komisije Josea Manuela Barrosa koji je jučer otkazao dolazak u Sloveniju zbog teške gripe, sudjelovat će tijekom poslijepodneva u Ljubljani na konferenciji "Interkulturalni dijalog kao europska vrijednost" na kojoj će, među ostalima, sudjelovati i predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering.

Predstavnike Europske komisije primit će i novi slovenski predsjednik Danilo Tuerk.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene