Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Sloveniji će ovih dana biti postavljen prvi spomenik Janezu Drnovšeku - u mjestu Zagorje ob Savi, gdje je dugogodišnji premijer i predsjednik države pokopan nakon smrti krajem velječe, poslije dugogodišnje borbe s rakom, piše ljubljanski tjednik "Reporter".


Skulpturu Janeza Drnovšeka (1950-2008) izradio je akademski kipar Mirsad Begić koji sada dovršava detalje brončanog odljeva, a sredinom tjedna u gradskom parku bit će postavljen postament za spomenik.

Vezani članci Slika nije dostupna Drnovšek uspješniji kao premijer nego predsjednik Slika nije dostupna Drnovšek: 'Stanje u državi nije dobro'

"Za Janeza Drnovšeka bila je karakteristična njegova asketska konstitucija, a način kako kip izražava njegovu osobnost vidjet će se nakon postavljanja u prostor", izjavio je za "Reporter" Begić koji je Drnovšeka prikazao u njegovoj karakterističnoj pozi i izrazom na licu u kojemu se ogledaju koncentriranost i suzdržanost.

Begić, rođen u Glamoču u BiH, jedan je od najvećih slovenskih suvremenih kipara i autor niza nagrađivanih radova. U svojim je djelima među ostalim prikazao značajne povijesne figure poput reformatora Primoža Trubara. Široj je publici poznat i po reljefu s likovima slovenskih biskupa na vratima ljubljanske katedrale koja su postavljena povodom posjeta Ivana Pavla II. 1996. godine.

Spomenik Janezu Drnovšeku trebao bi biti otkriven povodom dana općine Zagorje ob Savi 8. kolovoza, piše slovenski tjednik.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju