Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija: Odaziv birača slabiji od očekivanog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odaziv birača u jutarnjim satima na današnjim predsjedničkim izborima u Sloveniji bio je niži od očekivanog, izjavio je tajnik državnog izbornog povjerenstva Marko Golobič.

Do 11 sati glasovala je 291 tisuća birača, odnosno nešto manje od 17 posto. Na zadnjim predsjedničkim izborima 2002. godine u prva četiri sata glasovalo je više od četvrtine birača.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Walter Zakrajšek - 3 Blizu granice s Hrvatskom Završena akcija spašavanja: Otkriveno stanje speleologa, a spasilačka služba razmišljala je i o miniranju Slovenski specijalci, ilustracija Velika akcija Slovenski specijalci upali u osnovnu školu: Uhićena je učiteljica

Slovenci u većini glasuju u popodnevnim satima, ali iz odaziva ujutro može se zaključiti da će danas glasovati manje od 70 posto birača, što je manje nego što se najavljivalo, rekao je Golobič.

Svoju biračku dužnost ujutro je obavila većina predsjedničkih
kandidata. Na svom biralištu u Ljubljani Alojz Peterle, prema
predizbornim anketama favorit za pobjedu, najavio je kooperativan odnos s vladom i premijerom Janezom Janšom u slučaju da postane predsjednik. Peterlea podržavaju tri konzervativne stranke u vladi premijera Janeza Janše.

Premijer Janez Janša jutros je prilikom glasovanja u svojoj izbornoj jedinici u mjestu Grosuplje rekao da bi Peterle mogao pobijediti i u današnjem prvom krugu, no da to ovisi o odazivu birača.

Izjave u kojima su izrazili optimizam oko moguće pobjede u prvom ili drugom krugu dali su i kandidati ljevice Mitja Gaspari i Danilo Tuerk (Tirk).

Slovenski promatrači ocjenjuju da je drugi krug izbora 11. studenoga vrlo vjerojatan, te da je glavna dilema današnjeg kruga hoće li se tada Peterleu suprotstaviti Tuerk ili Gaspari.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene