Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vandalizam u Sloveniji

Nesuđenom premijeru na dvorišna vrata crvenim sprejem napisali "štakor"

Karl Erjavec (Foto: AFP)
Karl Erjavec (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Karl Erjavec (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Predsjedniku slovenske Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karlu Erjavcu nepoznate su osobe u noći na srijedu na dvorišna vrata obiteljske kuće napisale "štakor", dok se politički diskurs u Sloveniji zaoštrava zbog inicijative oporbe za smjenom vlade.

Crvenim sprejem na dvorišna vrata njegova doma u Naklom, 36 kilometara sjeverozapadno od Ljubljane, velikim je slovima napisano "PODGANA" (štakor), a taj vandalizam, tvrdi on, nije jedini u zadnje vrijeme, otkako figurira kao mogući kandidat za sastavljanje nove vlade u nastojanju oporbe da smijeni sadašnju, koju vodi Janez Janša.

Događaj je prijavljen policiji, koja je izvršila uviđaj. Erjavec je ovih dana za medije već izjavio da su mu prije novog incidenta na vratima i ogradi pisali da je "lucifer" te da mu nepoznate osobe u dvorište namjerno bacaju smeće.

"Protivna se strana očito boji da će inicijativa za konstruktivno nepovjerenje uspjeti, premda smo je za sada povukli iz procedure", rekao je Erjavec u današnjoj izjavi za Slovenske novice, dodavši da je razočaran i žalostan zbog novog slučaja, te da u Sloveniji treba podići političku kulturu i prestati sa sijanjem razdora i podjelama.

Erjavec usporedio politički diskurs s onim u SAD-u

"Želimo da Slovenija ostane sigurna i otvorena, tolerantna i kulturna. Vidjeli smo kamo je ovakav politički diskurs doveo SAD, toga ne želimo u Sloveniji", kazao je Erjavec novinarima u srijedu.

Politički diskurs u Sloveniji se zaoštrava zbog kriznih prilika uzrokovanih pandemijom i jačanjem nepovjerenja među političkim blokovima.

Slovenska policija objavila je ovih dana da istražuje i više slučaja neprimjerenih ili prijetećih poruka zastupnicima i političarima povezanima sa sadašnjom vladom na području zapadne Slovenije.

Riječ je o grafitima i plakatima kojima su neprimjerene poruke upućivane nekolicini parlamentaraca iz tog dijela zemlje koji su se distancirali od inicijative za smjenu aktualne Janšine vlade premda su članovi stranaka oporbe koja na tome i dalje inzistira.

S druge strane, premijer Janez Janša u utorak je izjavio da oni koji ruše sadašnju vladu u teško vrijeme epidemije "ne vole svoju zemlju". Bivšeg premijera Marjana Šareca, koji sudjeluje u inicijativi oporbe za smjenom vlade, znade i vrijeđati navodeći da je u proljeće "pobjegao" od odgovornosti i ostavio mu "prazna skladišta" u kojima nije bilo maski, respiratora i drugih sredstava za borbu s koronavirusom.

Koalicija ustavnog luka (KUL), koja je prošlog petka Erjavca istaknula kao svog kandidata za mandatara nove vlade, u utorak je privremeno povukla taj prijedlog iz parlamentarne procedure zbog izostanka nekih zastupnika iz parlamenta.

Najavila je da će obnoviti postupak, vjerojatno u roku od dva tjedna, kad nestanu razlozi za odgodu, odnosno kad se bolesni zastupnici, ili oni koji se zbog kontakta ili zaraze koronavirusom nalaze u izolaciji, vrate u zastupničke klupe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene