Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski carinski sindikat i u utorak će nastaviti sa štrajkom koji je u ponedjeljak izazvao zastoje u teretnom prometu na graničnim prijelazima s Hrvatskom u oba pravca, ali je u utorak u 11.30 sati dogovoren sastanak štrajkaša i predstavnika vlade o mogućem rješenju spora, za koji nije izgledno da će biti uspješan.


Gregor Virant koji je ministar za javnu upravu u vladi Janeza Janše izjavio je u ponedjeljak za RTV Slovenija da se predstavnici sindikata ponašaju cinično i da u ponedjeljak nisu došli na pregovore, te iznio očekivanje da bi spor mogao biti riješen samo ako se sindikat u štrajku bude ponašao "razumno".

Vezani članci Janez Janša Dodik: ''Impresivna je politička galama oko mirnog razlaza''. Vučić tvrdi da taj papir nije vidio i da ne zna za tu inicijativu Slovenija postrožila prelazak granice - 1 Slovenija ublažava mjere za neka putovanja, ministar spomenuo i Hrvatsku

Virant tvrdi da je carinicima kolektivnim dogovorom za iduću godinu osigurano povećanje plaća za osam posto Po njegovim riječima vlada ne može pristati na dodatne zahtjeve za povećanje plaća preko napredovanja u službi u iznosu 30 milijuna eura godišnje.

On kaže da je vlada spremna udovoljiti carinicima i donijeti plan za rješavanje viška carinika koji će ostati bez posla nakon što se za koju godinu ulaskom Hrvatse u EU ukine carinski nadzor na toj sada vanjskoj granici EU-a.

Istodobno, tajnik sindikata carinika Dušan Miščević izjavio je za RTV Slovenija da je vlada popodne zaprijetila da će zamijeniti direktore onih carinskih postaja koji ne uspiju "uvesti red" ako štrajk prijeđe u fazu koja bi mogla uzrokovati gospodarsku štetu i neugodnosti državljanima Slovenije, te da to shvaćaju kao pritisak na štrajkaše.

Slovenski mediji javljaju da se tijekom današnjeg dana u teretnom prometu nekoliko sati čekalo na graničnim prijelazima na ulazu i izlazu iz Slovenije, ali da se putnički promet odvijao normalno.

Popodne su se zbog štrajka pojavile i teškoće na carinskom terminalu u luci Koper, pa je u luku sada dopušten samo ulaz praznim teretnim vozilima koja se ne carine, dok kamioni puni robe čekaju u koloni na ulazu u grad.

Slovenski mediji navode da bi carinici, ne dođe li do dogovora, slijedećih dana mogli eskalirati štrajk i izazvati još veće zastoje i blokade na prijelazima nego što je to u ponedjeljak bio slučaj.