Obavijesti Pretražite Navigacija
Histerija ide dalje

Slovenija: Naputci svećenstvu za suzbijanje širenja infekcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenskim katoličkim svećenicima i vjernicima preporučeno je da do daljnjega ne koriste blogoslovljenu vodu koja može biti izvor infekcije novom gripom, a iz istog će razloga svećenici prilikom euharistije hostiju u pravilu polagati na dlan, a ne izravno u u usta.

To su samo neki od desetak naputaka koje su slovenski biskupi prihvatili na prijedlog svog odbora za zdravstvenu pastoralu, a u suradnji s državnim zdravstvenim ustanovama. Njima žele suzbiti mogućnost razvoja gripe na vjerskim okupljanjima ili prilikom vjerskih obreda, a u jesenskom razdoblju, kad će hladnije vrijeme pogodovati bržem širenju virusa. Naputci među ostalim uključuju preporuku da svećenik prilikom obreda ispovijedi bude udaljen najmanje jedan metar od osobe koju ispovijeda, a u kontaktu s teško bolesnima i umirućima vjerskim se službenicima preporuča i nošenje higijenske maske.

Pročitajte i ovo Obilježavanje Svjetskog dana sepse Opasna reakcija na infekciju Počelo je s bolnim koljenom, a pretvorilo se u borbu za život: Danijel je sepsu jedva preživio Mathias Uribe Strašan slučaj Mislili su da 14-godišnjak ima gripu, a onda su mu amputirali ruke i noge: Počeli su mu otkazivati organi

Do daljnjega se preporučuje da se vjernici suzdrže i rukovanja na kraju mise, nego se umjesto toga samo pogledaju u oči i kažu: Mir s tobom. Inače je vjernicima preporučeno da se prilikom vjerskih okupljanja drže svih propisa koje preporučuju državne zdravstvene ustanove, u prvom redu da paze na higijenu ruku i da kašlju i kišu u rupčiće za jednokratnu upotrebu. Vjerska okupljanja i hodočašća mogu se nesmetano nastaviti uz pridržavanje mjera opreza, a svećenstvu je preporučeno da u tim prilikama djeluju 'na prevladavanju nepotrebnog straha' ili pak 'nepravilnih i besmislenih postupaka i ponašanja' vezanih na kontrolu širenja nove gripe. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene