Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vraćanje državljanstva

Slovenija: Konačno dobre vijesti za 'izbrisane'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski parlament većinom je glasova odobrio novi zakon po kojemu će slovensko državljanstvo ponovno moći steći neslovenci koji su nakon osamostaljenja ostali bez slovenskog državljanstva, a u međuvremenu nisu stekli državljanstvo neke druge zemlje.

Nakon osamostaljenja Slovenije, oko 26.000 ljudi iz drugih bivših jugoslavenskih republika ostalo je bez državljanstva ili prava na boravak. U međuvremenu su neki svoj status riješili dobivanjem dozvole prebivališta ili su dobili slovensko državljanstvo. Mediji navode da se zakon prihvaćen u ponedjeljak može odnositi na oko 13.000 osoba. Za prihvaćanje zakona o reguliranju statusa državljana iz republika bivše SFRJ glasovalo je 48 zastupnika koalicijskih stranaka, a 30 zastupnika oporbe bilo je protiv, zahtijevajući 'strože kriterije' za mogućnost da opet dobiju domicil u Sloveniji.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

Ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal izjavila je tijekom rasprave da zakon rješava pitanje nezakonitog brisanja državljana republika iz bivše SFRJ koji su u Sloveniji živjeli prije osamostaljenja i da je u skladu s pravorijekom ustavnog suda koji je tu problematiku definirao prije sedam godina, ali ne uvodi nova prava za te osobe. Radikalna oporba u raspravi je navela da je riječ o izmišljenoj problematici i da Pahorova vlada zakonom pogoduje 'špekulantima'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene