Trumpov spomenik u Sloveniji (Foto: AFP)
Trumpov spomenik u Sloveniji (Foto: AFP) Foto: Afp

Drvena instalacija slovenskoga lokalnog umjetnika Tonija Schlegela, s prepoznatljivim crtama lica američkog predsjednika Donalda Trumpa, izgorjela je u četvrtak ujutro u općini Moravče blizu Ljubljane, potvrdili su u toj općini.


''Nepoznati počinitelj uništio je našu skulpturu, zahvaljujući kojoj smo očekivali povećan broj turističkih posjeta. Ovo što se danas dogodilo samo je simptom onoga što je u našem društvu naopako, a to je velika netolerantnost", kazao je gradonačelnik Moravča Milan Balažic, nekadašnji diplomat i veleposlanik Slovenije u Australiji.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović i Borut Pahor Slovenija posljednja država koju je posjetila predsjednica: "Borute, veselim se daljnjem razvoju prijateljskih odnosa" Trumpov spomenik u Sloveniji (Foto: AFP) U Sloveniji podigao spomenik Trumpu: "Izraz lica mijenja mu se od od vrlo prijateljskog preko tjedna do zbilja strašnog za vikend"

"Skulptura je potpuno spaljena, a o požaru sam obaviješten jutros. Vatrogasci su brzo stigli", kazao je Balažic na konferenciji za novinare. Policija je potvrdila da je obaviještena o slučaju i da je pokrenula istragu.

Lokalni mediji pišu da su nepoznati počinitelji bez uspjeha pokušali spaliti kip i prije nekoliko dana.

Umjetnik Toni Schlegel lani je u kolovozu skoro osam metara visok drveni kip, koji je nazvao ''Kip slobode'', najprije postavio u mjestu Selo u općini Kamnik, no njegovo je postavljanje osim pozornosti rijetkih medija u svijetu izazvalo protivljenje lokalne zajednice.

Neki su smatrali da se radi o nepotrebnoj političkoj provokaciji.

Trump je prikazan karikaturalno, sa svojom karakterističnom "žutom" frizurom, u plavom odijelu, s bijelom košuljom i dugačkom crvenom kravatom. Drži uspravno desnu ruku poput njujorškoga Kipa slobode.

Neki su to shvatili kao provokaciju i pogrešnu poruku aktualnoj američkoj administraciji jer je umjetnik Schlegel prilikom otvaranja kazao da skulptura upozorava na populizam u svijetu. (Hina)