Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpisan dogovor

Slovenija će SAD-u platiti dio duga bivše Jugoslavije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija će platiti 2,071 milijuna eura SAD-u na ime svog dijela nealociranog duga bivše SFRJ američkoj Agenciji za međunarodni razvitak (Usaid) i pripadajuće godišnje kamate od 3,5 posto, dogovor je koji su u Ljubljani u četvrtak potpisali slovenski ministar financija Dušan Mramor i američki veleposlanik Brent Hartley.

Potpisom ugovora države su riješile to otvoreno pitanje iz prošlosti i moći će se koncentrirati na buduću konstruktivnu suradnju o aktualnim pitanjima, navelo je slovensko ministarstvo financija u priopćenju za javnost.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

Uplata iz slovenskog fonda za sukcesiju bit će izvršena 31. srpnja. Nekadašnja SFRJ i američka EXIM banka potpisale su od 1958. do 1961. četiri kreditna ugovora s rokom otplate 40 godina, a kasnije je taj dug preuzela agencija Usaid.

Slovenija je dogovorom sa SAD-om preuzela obvezu plaćanja 16,39 posto tog duga, prema ključu koji je za slijednice odredio Međunarodni monetarni fond (IMF). Ostale države ranije su sa SAD-om postigle sporazume o otplati svojih dugova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene