Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oklopna vozila

Slovenija će pokušati revidirati ugovor s Patriom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija će nastojati revidirati ugovor s finskim proizvođačem vojne opreme 'Patria' po kojemu bi do 2012. trebala preuzeti 135 oklopnih vozila za potrebe sudjelovanja svojih vojnika u međunarodnim mirovnim misijama, najavila je u srijedu slovenska ministrica obrane Ljubica Jelušič.

'Postoji temelj i mogućnost da se revidira broj oklopnih vozila, njihova cijena, dinamika isporuke i oprema', rekla je slovenska ministrica obrane nakon posjeta jednoj vojarni u Mariboru. Izvješće državnog revizora koje je objavljeno dan ranije navodi da je u poslu koji je prijašnja vlada Janeza Janše 2005. sklopila s finskim proizvođačem otkriven niz nepravilnosti u proceduri odabira proizvođača, te da je kupnja 135 oklopnih vozila po cijeni od 278 milijuna eura bila ekonomski neopravdana i neracionalna. Osim toga ne ispunjava ciljeve koje je glavni stožer prilikom planiranja nabave postavio za postizanje ciljeva nacionalne obrane na razini države i u okviru NATO-a.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati" Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari"

Slovenija bi htjela prepoloviti broj naručenih vozila

Ministrica obrane rekla je da je slično zaključila i ekipa njezinih suradnika u ministarstvu, odmah nakon što je potkraj prošle godine preuzela dužnost. Za sada je Slovenija preuzela samo 13 vozila od Patrie, a zbog posla koji je prerastao u političku aferu i smanjenog proračuna za obranu Slovenija bi neslužbeno željela prepoloviti broj naručenih vozila po ugovoru iz 2005. i povećati njihovu vatrenu moć.

Slovenija bi trebala prihvatiti i i 25 golih karoserija

Jelušič je potvrdila i informacije koje su se ovih dana pojavile u medijima, a po kojima bi Slovenija u sklopu naručenih 135 oklopnih vozila 8x8 trebala prihvatiti i 25 'golih' karoserija, bez motora i odgovarajuće opreme i naoružanja, što sadašnja vlada ne želi učiniti. Taj podatak po njezinim je riječima otkriven prilikom preuzimanja ministarstva potkraj prošle godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene