Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Financijska kriza

Slovenci zbog krize namjeravaju štedjeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo 21,7 posto Slovenaca smatra da ih posljedice financijske krize neće znatnije pogoditi, a ostali da će ih prisiliti na štednju, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko 'Delo'.

U anketi provedenoj potkraj prošlog tjedna 42 posto ispitanika izjavilo je da će zbog krize morati štedjeti i na kupnji hrane, svaki peti ispitanik navodi da će kupovati jeftiniju garderobu i razmisliti hoće li ići na godišnji odmor, a 13 posto da će se morati odreći samo kupnje automobila ili drugih luksuznih predmeta.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati" Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari"

Iako bivša Vlada Janeza Janše tvrdi da je Pahorovoj Vladi ostavila dobro stanje državnih računa i proračunski višak, 47 posto ispitanika navelo je kako smatra da je Pahor naslijedio slabo stanje, a 36 posto da je Janšino naslijeđe pozitivno.

Po ocjenama Europske banke za obnovu i razvoj Sloveniju idućih godina, unatoč očekivanu smanjenju proizvodnje i zaposlenosti, ne će pogoditi recesija, odnosno da ne će biti negativnih stopa rasta.

'Za razliku od Madžarske, u kojoj će idućih godina stopa rasta vjerojatno biti negativna, u Sloveniji će se rast smanjiti, ali ne i pasti', rekao je u razgovoru za 'Delo' od ponedjeljka Francois Lecavalier, direktor EBRD za regiju koja uključuje Sloveniju, Slovačku, Češku i Madžarsku. Lecavalier je ocijenio da nova Vlada mora u prvom redu paziti da plaće ne rastu više od produktivnosti te da se javne financije upotrebljavaju "na inteligentniji način'. Upozorio je da će međunarodne banke zbog novčarske krize ubuduće vjerojatno kreditirati samo jače klijente te da su za izlazak iz krize ključne reforme, produktivnost i ulaganje u nova znanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene