Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvogodišnjica smrti

Slovenci žale za Janezom Drnovšekom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski mediji su posvetili veliku pozornost obilježavanju dvogodišnjice smrti Janeza Drnovšeka.

Učinili su to prenoseći izjave njegovih suradnika koji se redom prisjećaju što je bivši slovenski predsjednik i premijer značio za cijelu državu i žale za nacionalnim konsenzusom što ga je znao osigurati kad su u pitanju nacionalni interesi, na unutarnjem i vanjskom planu. 'Kad se radilo o interesu države, nije mario za vanjske učinke, ali je znao naći put do širokoga nacionalnog konsenzusa, bio je učinkovit i znao je naći saveznike', rekao je za 'Delo' povodom obljetnice Drnovšekove smrti njegov nekadašnji savjetnik za vanjsku politiku, a danas zastupnik u Europskom parlamentu Ivo Vajgl. Danas je Slovenija više nego očito drukčija država i nema političara Drnovšekova formata, smatra Vajgl. Na vanjskopolitičkom planu Drnovšeku se u slovenskoj politici obično najviše zasluga pripisuje u pregovorima o ulasku u Europsku uniju, a odmah nakon toga to što je postigao 'pregovarački maksimum' u pregovorima o granici s Hrvatskom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tuerk za pažljivo korištenje Drnovšekova imena Slika nije dostupna Položena urna Janeza Drnovšeka

Tzv. parafirani sporazum Drnovšek-Račan, po kojemu je Slovenija trebala dobiti većinu Piranskog zaljeva i izravan kontakt s otvorenim morem, a Hrvatska malu eksklavu u zaljevu kako bi imala morsku granicu s Italijom, oporbene stranke desnog centra smatraju 'ključnim dokazom' da je sporazum o arbitraži premijera Boruta Pahora s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor 'loš' i posljedica 'tajne diplomacije' pod pritiskom Europe i SAD-a jer je Slovenija, kako tvrde, nakon višemjesečne Pahorove blokade Hrvatske 'izgubila saveznike'. S druge strane, vladajući lijevi centar tvrdi da je pozitivne tekovine sporazuma Drnovšek-Račan ugrozila vlada desnog centra koju je vodio Janez Janša, jer je pristala na tzv. bledski dogovor s Ivom Sanaderom o prepuštanju graničnog spora Međunarodnom sudu pravde u Haagu.

Kučan: Nedostaje političar takovog formata

Drnovšeka ovih dana većina političara ocjenjuje kao čovjeka koji bi svojom političkom širinom i znanjem, da je živ, izvukao Sloveniju iz ekonomske i političke krize koju u zadnje vrijeme obilježavaju brojne afere i pad povjerenja u vladu i institucije. Bivši predsjednik Milan Kučan, koji zadnjih dana opet javno kritizira 'aferaštvo' i 'partitokraciju' što dominiraju u politici i odnosu među strankama, rekao je povodom druge obljetnice Drnovšekove smrti da slovenskoj politici danas nedostaje političar takvog formata i da bi Drnovšek kao premijer sigurno znao držati u rukama kormilo vlade i u današnjim kriznim vremenima. I ostali istaknuti političari poput predsjednika Danila Tuerka prisjetili su se Drnovšeka kao državnika koji je pokazivao politički pragmatizam, ali i ljudsko lice i nije se pretjerano služio stečenom vlašću.

Liberalni demokrati (LDS), stranka koju je Drnovšek vodio, svojedobno je osvajala i do trećine glasova birača, što je omogućavalo formiranje stabilnih vlada, dok je sa sadašnjom koalicijom lijevog centra drukčije jer ne uspijeva postići nacionalni konsenzus o mnogim važnim pitanjima, a i stranke koje su u koaliciji međusobno ne djeluju usklađeno, navode slovenski mediji. Drnovšek je umro 23. veljače 2008. godine, u 57. godini života, par mjeseci nakon što je mjesto predsjednika države poslije petogodišnjeg mandata prepustio svom nasljedniku Danilu Tuerku. Prije toga, u razdoblju od 1992. do 2002. godine, bio je predsjednik svih koalicijskih vlada u kojima su dominirali njegovi Liberalni demokrati (LDS), stranka koja je nakon njegova odlaska izgubila potporu i podijelila se u dvije stranke. Umro je od posljedica raka, a bolest je u zadnjoj fazi obilježila i zadnje dvije godine njegova života. Tada je češće ulazio i u konflikte s tadašnjom vladom Janeza Janše, kako na unutarnjem planu tako i u pitanjima vanjske politike. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene