Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odbor za vanjsku politiku slovenskog parlamenta u ponedjeljak je ujutro velikom većinom glasova podupro Zakon o ratifikaciji hrvatskoga pristupnog protokola za ulazak u NATO.


Za ratifikaciju toga dokumenta, o čemu će u četvrtak odlučivati parlament u plenarnom sastavu, glasovalo je 16 članova Odbora, a tri su bila protiv: predstavnici Slovenske nacionalne stranke i Slovenske pučke stranke i jedan nezavisni zastupnik. Odbor je odbio njihovo mišljenje da će to oslabiti slovenski položaj u vezi s granicom koju je Hrvatska, kako tvrde, "prejudicirala" dokumentima koje je dala NATO-u u tijeku pregovora.

Vezani članci Školske klupe, ilustracija ANKETA Recite nam što mislite: Podržavate li uvođenje građanskog odgoja u škole? Slika nije dostupna 55 posto Slovenaca nezadovoljno Pahorovom vladom

>> 'Pahor blokadom ne doprinosi prijateljstvu'

>> Sanader: Hrvatska će ući u EU unatoč slovenskoj blokadi

Ratifikaciju su poduprli svi članovi Odbora iz stranaka vladajuće koalicije, a nakon rasprave iza zatvorenih vrata predsjednik toga odbora Ivo Vajgl potvrdio je da je za to da parlament potvrdi zakon o ratifikaciji hrvatskog pristupnog protokola glasovalo 16 članova odbora, a tri su glasovala protiv. 'Tako visokom potporom dokazujemo da je članstvo Hrvatske u Savezu naš strateški interes. To će biti prilog našoj sigurnosti i time će se postići stabilnost cijele regije', rekao je nakon glasovanja Vajgl, član stranke Zares koja je dio koalicije premijera Boruta Pahora.

Isto tako, ocijenio je Vajgl, pozitivan ishod ratifikacije mogao bi biti konstruktivan prilog Slovenije dobrosusjedskim odnosima s Hrvatskom i poruka koja će ojačati mogućnost da se granični spor riješi posredovanjem koje je državama ponudila Europska komisija.

Ratifikacija će ojačati Slovenski položaj

Dejan Levanič iz Socijalnih demokrata (SD), koje vodi premijer Borut Pahor, rekao je nakon glasovanja, koje je pokazalo uvjerljivu potporu ratifikaciji, da će ratifikacija, o kojoj se u parlamentu odlučuje na plenarnoj sjednici u četvrtak, 'ojačati slovenski položaj u međunarodnim odnosima i odagnati kritike da smo slab susjed Hrvatskoj'.

Bivši premijer Janez Janša, koji je također član odbora, izjavio je u ime Slovenske demokratske stranke koju vodi, da bi Slovenija postupila nevjerodostojno ako bi sada - na kraju procesa koji je cijelo vrijeme podupirala - odbila ulazak Hrvatske u NATO odbijanjem ratifikacije.

'Nevjerodostojno bi bilo s naše strane dati crveno svjetlo na kraju procesa u kojemu smo uvijek do sada davali zeleni signal', rekao je Janša. Vjeruje se da pristankom Janše, koji vodi drugu najjaču stranku u parlamentu, Vlada premijera Pahora ima potrebnu dvotrećinsku većinu da parlament u četvrtak ratificira hrvatski pristupni protokol za NATO.

Janša je, među ostalim, odbijajući teze da bi Hrvatsku na putu u NATO trebalo zaustaviti zbog graničnog pitanja sa Slovenijom, rekao da je Međunarodni sud pravde (ICJ) 1996. rješavao granični spor između Njemačke, Nizozemske i Danske koje su u članstvu NATO-a te da su u članstvo primljene baltičke države koje također imaju međusobne granične sporove.

Predsjednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič najavio je da će njegova stranka, ako parlament ratificira hrvatski pristupni protokol, organizirati referendum za poništenje te odluke. Premijer Borut Pahor već je odlučno izjavio da je protiv takva referenduma, a očekuje se da će još jednom pojasniti svoje stajalište popodne na početku parlamentarnog zasjedanja kad bude odgovarao na Jelinčičevo zastupničko pitanje koje se također odnosi na njegov zahtjev da se hrvatsko članstvo u NATO-u poveže s graničnim pitanjem.