Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako je kriza promijenila euforiju s kojom su se Slovenci uključivali u Europsku uniju, kada ih je na referendumu 2003. za ulazak u EU glasovalo 86,64 posto, većina njih i danas je uvjerena da je to bila dobra odluka, a euroskeptika je manje od trećine.


Na pitanje treba li Slovenija ostati u EU ili istupiti iz integracije, 63 posto ispitanika odgovorilo je da treba ostati, a 30,6 posto da treba izaći, prenose u ponedjeljak slovenski mediji, pokazala je tematska anketa o EU koju je proveo Fakultet za primijenjene društvene studije iz Nove Gorice.

Sličan omjer raspoloženja javnosti ispitivači su dobili i u odgovorima na postavljeno pitanje o tome bi li zbog krize bilo bolje ostati u Europskoj monetarnoj uniji (EMU) i zadržati euro i pratiti protukrizne mjere koje se donose na razini EU-a ili izaći iz eurozone i vratiti se na staru slovensku nacionalnu valutu tolar, što bi omogućilo vođenje vlastite monetarne politike. Za ostanak u eurozoni u anketi se izjasnilo 60,4 posto ispitanika, a za izlazak i ponovno uvođenje slovenskog tolara 34,2 posto.

>> Slovenija razmišlja o tužbi protiv Moody'sa

Vezani članci Koronavirus u Sloveniji, ilustracija Ministar zdravstva susjedne zemlje zabrinut: "Ako se ne poveća broj cijepljenih, moguć je peti val pandemije" Slika nije dostupna 76 posto Slovenaca za ratifikaciju hrvatskog ugovora s EU!

Čini se da je više euroskeptičnih tendencija među mladima koji su zbog rastućeg udjela te populacije među nezaposlenima među glavnim žrtvama krize. Tako je ispitivanje pokazalo da je među mladima postotak onih koji izlaz iz krize vide u napuštanju EU nešto viši od prosjeka i iznosi 36,7 posto.

Da im je važna činjenica što uz slovensko državljanstvo imaju i državljanstvo Europske unije izjavilo je 47 posto ispitanika, ali ih većina utjecaj EU-a na svoj osobni život smatra neutralnim (48 posto). Da se članstvo države u EU na njihov osobni život odražava negativno smatra 30, a da je utjecaj pozitivan 21 posto ispitanika u anketi Fakulteta za primijenjene društvene znanosti iz Nove Gorice, čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju