Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvije trećine

Slovenci misle da je dobro ostati u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je kriza promijenila euforiju s kojom su se Slovenci uključivali u Europsku uniju, kada ih je na referendumu 2003. za ulazak u EU glasovalo 86,64 posto, većina njih i danas je uvjerena da je to bila dobra odluka, a euroskeptika je manje od trećine.

Na pitanje treba li Slovenija ostati u EU ili istupiti iz integracije, 63 posto ispitanika odgovorilo je da treba ostati, a 30,6 posto da treba izaći, prenose u ponedjeljak slovenski mediji, pokazala je tematska anketa o EU koju je proveo Fakultet za primijenjene društvene studije iz Nove Gorice.

Sličan omjer raspoloženja javnosti ispitivači su dobili i u odgovorima na postavljeno pitanje o tome bi li zbog krize bilo bolje ostati u Europskoj monetarnoj uniji (EMU) i zadržati euro i pratiti protukrizne mjere koje se donose na razini EU-a ili izaći iz eurozone i vratiti se na staru slovensku nacionalnu valutu tolar, što bi omogućilo vođenje vlastite monetarne politike. Za ostanak u eurozoni u anketi se izjasnilo 60,4 posto ispitanika, a za izlazak i ponovno uvođenje slovenskog tolara 34,2 posto.

Pročitajte i ovo 14 mandata za Domovinski pokret Rezultati ankete S kim bi Domovinski pokret trebao koalirati? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Zoran Milanović Ne može biti premijer ANKETA Slažete li se s odlukom Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću?

>> Slovenija razmišlja o tužbi protiv Moody'sa

Čini se da je više euroskeptičnih tendencija među mladima koji su zbog rastućeg udjela te populacije među nezaposlenima među glavnim žrtvama krize. Tako je ispitivanje pokazalo da je među mladima postotak onih koji izlaz iz krize vide u napuštanju EU nešto viši od prosjeka i iznosi 36,7 posto.

Da im je važna činjenica što uz slovensko državljanstvo imaju i državljanstvo Europske unije izjavilo je 47 posto ispitanika, ali ih većina utjecaj EU-a na svoj osobni život smatra neutralnim (48 posto). Da se članstvo države u EU na njihov osobni život odražava negativno smatra 30, a da je utjecaj pozitivan 21 posto ispitanika u anketi Fakulteta za primijenjene društvene znanosti iz Nove Gorice, čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene