Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Vlada predložila uštedu

Slovenci strahuju da će štednja izazvati krizu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četvero od pet Slovenaca boji se da bi vladine mjere štednje mogle izazvati političku krizu u državi, pokazala je anketa koju je objavilo ljubljansko 'Delo'.

Da bi paket s mjerama štednje za ovu godinu u visini 812 milijuna eura, koji je predložila vlada a o njemu još treba odlučiti parlament, zajedno sa štrajkovima mogao izazvati političku krizu ocijenilo je 79,6 posto ispitanika, a 18,8 posto se s time nije složilo, u telefonskoj anketi agencije ‘Delo Stik’ provedenoj sredinom prošlog tjedna.

Glavni je prigovor oko dvije trećine ispitanika u anketi da mjere štednje, koje bi trebale smanjiti previsok javni dug i proračunski deficit te ih dovesti u okvir zahtjeva fiskalnog pakta, nisu uravnotežene jer previše pogađaju srednji i niži sloj te ugrožavaju stečevine socijalne države.

Skoro 100.000 zaposlenih u slovenskom javnom sektoru u srijedu je štrajkalo protiv najavljenih mjera štednje, no ispitivanje ‘Dela’ pokazuje da su Slovenci u pogledu opravdanosti štrajka podijeljeni. Da podržavaju štrajk izjavilo je 50 posto ispitanika, a 49 posto da ga ne podržavaju.

Mjere štednje o kojima će krajem ovog i početkom idućeg mjeseca, u sklopu rebalansa državnog proračuna, odlučivati parlament uključuju smanjenje plaća u javnom sektoru, ali i niz nepopularnih mjera kao što su smanjivanje dosadašnjih prava na regres za godišnji odmor, naknada za porodilje i nezaposlene te manje nadoknade za bolovanja.

Ukoliko ne dođe do dogovora o kompromisnim rješenjima slovenski sindikalni čelnici najavili su da će mjere štednje, ako ih parlament prihvati, osporavati na referendumu. To bi pak, po ocjeni vlade i njoj bliskih ekonomista, mogao biti uvod u ‘grčki’ scenarij jer bi uslijedila politička kriza, a produbila bi se gospodarska i financijska.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

Vlada premijera Janeza Janše upozorila je da bi strani povjerioci i Europska unija izgubili povjerenje da Slovenija može ispunjavati obveze koje je dala za smanjenje javnog deficita, a vlada ne bi mogla dobiti pod povoljnim uvjetima kredit za pokrivanje ovogodišnjeg proračunskog manjka pod podnošljivim uvjetima. (Agencija VLM)

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene