Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog straha od homoseksualnih brakova

Slovaci neće ratificirati europski sporazum o borbi protiv nasilja nad ženama

Žena (Foto: Guliver/Thinkstock)
Žena (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock
Slovačka neće ratificirati europski sporazum o borbi protiv nasilja nad ženama, objavio je u četvrtak premijer Robert Fico, pojasnivši da će njegova zemlja ozakoniti mjere usmjerene prema sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama, ali neće ratificirati Istanbulsku konvenciju koju smatra kontroverznim dokumentom.

U svibnju 2011. godine u Istanbulu je usvojena Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, dokument poznat kao Istanbulska konvencija.

Pročitajte i ovo Medvjed hara slovačkim gradom na sjeveru Slovačke VIDEO Medvjed hara gradom, proglašeno izvanredno stanje: U napadu ozlijeđeno petero ljudi Ilustracija Šetala se s muškarcem Strava na planini: Ženu pronašli mrtvu nakon što ju je progonio medvjed

Slovačka je dokument koji sadrži 81 članak, potpisala 2011., a ratifikacija u parlamentu bi bila sljedeći korak, no Fico je ustuknuo pred manjim koalicijskim partnerom i vjerskim skupinama.

Fico objašnjava da će Slovačka usvojiti zakon o borbi protiv nasilja nad ženama, ali da bi "kontroverzna" konvencija mogla doći u nesuglasje s ustavom, što bi vodilo do priznavanja istospolnih brakova.

Zabranili homoseksualne brakove

Bratislava je ustavnim amandmanom iz 2014., koji brak definira kao zajednicu žene i muškarca, u stvari zabranila homoseksualne brakove. Ta zemlja također ne priznaje nikakav oblik istospolnog civilnog partnerstva.

Žena (Foto: Guliver/Thinkstock) Slovački premijer Robert Fico (Foto: AFP) Foto: Afp "Europska konvencija, koja ima plemeniti cilj iskorjenjivanja nasilja prema ženama, bespotrebno dovodi u pitanje prirodne razlike između muškaraca i žena i naziva ih stereotipima", kazao je Fico.

Koalicijska Slovačka nacionalna stranka (SNS) u četvrtak je priopćila da je spremna ići tako daleko i tražiti da Slovačka povuče svoj potpis s dokumenta.

Kritičarima u Istanbulskoj konvenciji smeta definicija roda kao "društveno oblikovanih uloga, ponašanja, aktivnosti i osobina koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce".

Sredinom mjeseca je i Bugarska iz parlamentarne procedure povukla Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama zbog protivljenja koalicijskih partnera i vjerskih skupina.

Vlada desnog centra Bojka Borisova uputila je prošli mjesec tzv. Istanbulsku konvenciju na ratifikaciju u parlament, ali navodna rodna ideologija koju sadrži izazvala je veliko protivljenje u najsiromašnijoj zemlji Europske unije, koja njome i predsjeda ovo polugodište.

Uz Bugarsku i Slovačku, konvenciju među članicama EU-a nisu ratificirale Hrvatska, Mađarska, Češka, Grčka, Latvija, Litva, Luxembourg, Velika Britanija i Irska. Od članica Vijeća Europe, potpis su uskratile Island, Lihtenštajn, Rusija, Armenija, Azerbejdžan, Moldavija i Makedonija. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene